ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οριστική παύση σε εκπαιδευτικό από το ΣτΕ

Οριστική παύση σε εκπαιδευτικό από το ΣτΕ

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή υποδιευθυντή ΤΕΕ της Αθήνας που απολύθηκε επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να δώσει απολυτήριο στη γυναίκα

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 3416/2015 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση υποδιευθυντή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) της Αθήνας, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία τέθηκε σε οριστική απόλυση.

Συγκεκριμένα, υποδιευθυντής ΤΕΙ της Αθήνας -εκμεταλλευόμενος τη θέση του, όπως αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- μεθόδευσε και πέτυχε να εξαφανίσει τόσο τις καταστάσεις δικαιολόγησης απουσιών του Α΄ και του Β΄ τετραμήνου του διδακτικού έτους 2001-2002 του τμήματος Κομμωτικής που είχε συντάξει ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος, όσο και την κατάσταση απολυμένων του ίδιου σχολικού έτους του τμήματος Κομμωτικής.

Μετά την εξαφάνιση των καταστάσεων αυτών, κατασκεύασε δύο νέες καταστάσεις δικαιολόγησης απουσιών του Α΄ και του Β΄ τετραμήνου, στις οποίες συμπεριέλαβε το όνομα της γυναίκας του.

Στις πλαστές αυτές καταστάσεις η γυναίκα του εμφανιζόταν ως φοιτήτρια που δικαιολογεί τις απουσίες της και τις αντικατέστησε με τις πραγματικές καταστάσεις που είχε παραδώσει ο υπεύθυνος καθηγητής.

Στη συνέχεια κατασκεύασε μια άλλη νέα κατάσταση απολυομένων του επίμαχου σχολικού έτους, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η γυναίκα του και την πλαστή κατάσταση απολυομένων την αντικατέστησε με την αυθεντική.

Έτσι, η γυναίκα του έλαβε απολυτήριο από το τμήμα Κομμωτικής κατά τη σχολική περίοδο 2001-2002.

Στη συνέχεια με τελεσίδική απόφαση του Αρείου Πάγου ο υποδιευθυντής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών για υπεξαγωγή εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Ακολούθησε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς διαγωγής εντός υπηρεσίας».

Ο υποδιευθυντής του ΤΕΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε, επικαλούμενος τυπικούς λόγους, όπως είναι η νομιμότητα μαρτυρικών καταθέσεων, κ.λπ.

Τέλος, το ΣτΕ ομόφωνα, με την υπ΄ αριθμ. 3416/2015 απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή του εκπαιδευτικού, κρίνοντας ότι «ενόψει της βαρύτητας των παραπτωμάτων και των περιστάσεων τέλεσης τους, είναι προσήκουσα η επιβληθείσα από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ποινή της οριστικής παύσης».