ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση του «NOOR 1»

Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση του «NOOR 1»

Στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Πειραιά, αρχίζει αύριο Τρίτη (6/10) η δίκη για την υπόθεση της διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, με το πλοίο "NOOR 1".

Η πολύκροτη υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης με το πλοίο "NOOR 1", η οποία είχε έρθει στην φως πριν από περίπου ένα χρόνο, θα ξεκινήσει αύριο και για αυτήν, έχουν κληθεί να καταθέσουν 12 μάρτυρες.

Μεταξύ των 33 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 25 είναι προφυλακισμένοι, περιλαμβάνονται ένας πλοιοκτήτης, η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ένας έμπορος αυτοκινήτων, τα 11 μέλη του πληρώματος του πλοίου όλοι Ινδοί και πέντε Τούρκοι υπήκοοι.

Ο ένας από τους Τούρκους υπηκόους, ο 45χρονος τετραπληγικός εκ γενετής Σερχάν Μπασκαλέ, που ήταν ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση, κατέληξε τον Ιούλιο στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού» από αυτοάνοσο νόσημα.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εναντίον των περισσοτέρων κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε κάποιους άλλους και για λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς στο πλοίο είχαν εντοπιστεί 18 τόνοι λαθραίο καύσιμο σε 8 δεξαμενές.

Το πλοίο, που έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν -στα τέλη Απριλίου του 2014- στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα».

Η ποσότητα ηρωίνης των δύο τόνων και 120 κιλών ήταν κρυμμένη στο δεξαμενόπλοιο «NOOR 1», με μελετημένο και καλά σχεδιασμένο τρόπο, έτσι ώστε ο εντοπισμός της να μην είναι εύκολος.

Η μεταφορά της ποσότητας από την Ελευσίνα στις δύο αποθήκες στο Κορωπί και στην έπαυλη στη Φιλοθέη γινόταν πάντα νυχτερινές ώρες με οχήματα, ενώ κοντά στο πλοίο είχε νοικιαστεί μια μικρή αποθήκη.

Το φορτίο έφυγε από συγκεκριμένο σημείο σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά οχήματα. Η ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών καταστράφηκε σε υψικάμινο εκτός Αθηνών, παρουσία εισαγγελέα.