ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κακουργηματικές διώξεις σε 27 υπαλλήλους της ΑΤΕ

Κακουργηματικές διώξεις σε 27 υπαλλήλους της ΑΤΕ

Η πρώτη κακουργηματική δίωξη για το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας είναι γεγονός. Στα χέρια των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς βρίσκονται και άλλοι φάκελοι με προβληματικά δάνεια της ΑΤΕ για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων.

 

Η πρώτη δίωξη στρέφεται σε βάρος 27 υπαλλήλων της τράπεζας καθώς και επιχειρηματιών για επισφαλές δάνειο που ζημίωσε την τράπεζα με 52 εκατ. ευρώ!

Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τις επίκουρες εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αγγελική Τριανταφύλλου και περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος: απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ALFA 1 NEWS με τίτλο «Αγροτική Τράπεζα. Το σκάνδαλο ολκής».

Στο πλαίσιο της έρευνας συντάχθηκε πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το οποίο προέκυψε ότι η συνολική ζημιά που υπέστη η ΑΤΕ μόνο από τη συγκεκριμένη δανειοδότηση ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι το διάστημα από 2007 ως και 2011 οι υπάλληλοι της τράπεζας που είχαν την ευθύνη για το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων μεγάλων πελατών προχώρησαν σε χρηματοδότηση υπό επισφαλείς όρους με ανεπαρκείς εγγυήσεις παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τη δεινή οικονομική κατάσταση των δανειοδοτούμενων εταιριών με αποτέλεσμα να ζημιώσουν την τράπεζα.