ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσφυγή των οινοποιών στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Προσφυγή των οινοποιών στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Την ακύρωση της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).

Από την επιβολή του επίμαχου φόρου, όπως υποστηρίζουν, θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.

Η επιβάρυνση αυτή, προσθέτουν, θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31ή Ιανουάριου 2016 στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.