Εδώλιο για 4 άτομα της «αμαρτωλής» ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» δείχνει ο εισαγγελέας

Εδώλιο για 4 άτομα της «αμαρτωλής» ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» δείχνει ο εισαγγελέας

Την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων ατόμων για «τα έργα και τις ημέρες» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Η υπόθεση αφορά υπεξαίρεση 5,6 εκατ. Ευρώ που έλαβε την περίοδο 2005-2006 η «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες «δράσεις» τις οποίες όμως είτε δεν ολοκλήρωσε, είτε δεν τις πραγματοποίησε καθόλου.

Ειδικότερα, με πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η Γεωργία Λυμπέρη πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναι υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, συνέργεια στο αδίκημα αυτό, απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, φέρεται να είχε ο Δ.Φουρλεμάδης καθώς είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ.

Στη δεύτερη κατηγορούμενη αποδίδεται ότι εκ της θέσεως της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της Δ.Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκατ. Ευρώ ενώ στους άλλους δύο ότι βεβαίωσαν ψευδώς όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως πως το ποσό των 5,6 εκατ. Ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα όμως, κατά τον εισαγγελέα, τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί-πλην ελαχίστων χιλιάδων- ενώ δεν είχε υλοποιηθεί κανένα από τα προγράμματα που η Οργάνωση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει.

Μεταξύ των προγραμμάτων που η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και δεν πραγματοποίησε είναι, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. Ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. Ευρώ. Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ κατήγγειλε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2007 καλώντας τη ΜΚΟ να επιστρέψει εντός 30 ημερών και εντόκως ολόκληρο το ποσό των 5,6 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο από το ποσό αυτό επεστράφησαν μόνο τα 500.000 ευρώ και στον Δ.Φουρλεμάδη αποδίδεται πως το υπόλοιπο το ιδιοποιήθηκε παρανόμως, ενσωματώνοντάς το στην περιουσία του.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όμως φέρεται να χάθηκαν και σε άλλα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν όπως η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των 4 κατηγορούμενων σε δίκη θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του.