ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρχισε η συνεδρίαση... θρίλερ του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Άρχισε η συνεδρίαση... θρίλερ του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Συγκαλείται τελικά η τρίτη κατά σειρά διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά τα σενάρια αναβολής λόγω της ασθένειας και δεύτερου δικαστή -Για προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας κάνουν λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών -Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ώρες είδαν το φως της δημοσιότητας νέα δεδομένα που καθιστούσαν αναμφίβολη τη διεξαγωγή της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρόκειται να εξετάσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα, μετά την απρόσμενη εισαγωγή στη ΜΕΘ νοσοκομείου του μέλους της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Αριστόβουλου - Γεώργιου Βώρου, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, και το αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης που θα κρίνει τις τηλεοπτικές άδειες, ο σύμβουλος Επικρατείας, Δημήτρης Αλεξανδρής είναι σε αναρρωτική άδεια, καθώς έσπασε το πόδι του στην Κρήτη! Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Την ώρα λοιπόν που το πολιτικό θερμόμετρο για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τη συγκρότηση του ΕΣΡ ανεβαίνει, η νέα, τρίτη, κατά σειρά διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου άρχισε, προκειμένου να κριθούν τα Συνταγματικά και νομικά θέμα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, κεκλεισμένων πάντα των θυρών, εάν δεν τεθούν νέα νομικά, δικονομικά και πραγματικά ζητήματα, οι 30 δικαστές θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία των τριών προδικαστικών θεμάτων που θα επιτρέψουν στους δικαστές να προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθούν επί των συνταγματικών και σύννομων θεμάτων που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νίκο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου απέρριψαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star και της Κυπριακής εταιρείας «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τις οποίες στρεφόντουσαν η μία κατά της άλλης. Το σκεπτικό των αποφάσεων θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως σημείωναν πάντως έμπειροι δικαστές, δεν αποκλείεται να τεθούν και άλλα ζητήματα κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης (εκτός των καθαρά νομικών), έτσι ώστε να οδηγηθεί η διάσκεψη σε επ΄ αόριστον αναβολή μέχρι να αναρρώσει ο κ. Βώρος και να μπορεί να συμμετέχει στη διάσκεψη.

Άλλοι πάντως δικαστικοί λειτουργοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της «επιστροφής» της υπόθεσης στο ακροατήριο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Κάτι που στην ουσία σημαίνει επανεκκίνηση από μηδενική βάση…

Οι ίδιοι μάλιστα δικαστικοί λειτουργοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα για το δικαστή που συμμετέχει στην επίμαχη διάσκεψη και για τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος διέταξε χθες, Δευτέρα, τη διενέργεια έλεγχου (πειθαρχικού και ποινικού) σχετικά με διαρροή προσωπικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό Τύπο και την εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κατά το έτος 2014.

Αίσθηση προκάλεσε, δε, το γεγονός ότι η εφημερίδα Αυγή αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της το όνομα του εν λόγω δικαστικού…

Διαβάστε ολόκληρη την οργισμένη ανακοίνωση των δικαστικών στην οποία γίνεται λόγος για προσπάθεια εκβιασμού του ΣτΕ, με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας:

«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα .

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.

Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών».

Σχετικές ειδήσεις