ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απίστευτο! Αθωώνουν τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Απίστευτο! Αθωώνουν τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ υπέρ της αθώωσής του τάχθηκε στην αγόρευση της και η εισαγγελέας της έδρας.

Για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος - Κουκουλώνουν το σκάνδαλο που οδήγησε τη χώρα στα Μνημόνια

Έπειτα από 5ωρη ακροαματική διαδικασία οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αποφάνθηκαν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του κ Νικόλαο Ντέσκα, δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε συνταθεί σε βάρος του ο Ανδρέας Γεωργίου: α) διατηρούσε για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια και β) δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο. Κι όλα αυτά σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα πρώην μελών τη διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Γεωργαντά, προκειμένου ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του, όπως ο ίδιος είχε επικαλεστεί.

Στον αντίποδα υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα εκ μέρους του Γεωργίου για τους λίγους μήνες που παρέμεινε και στο Δ.Ν.Τ χωρίς να πληρώνεται. Επίσης αναφέρθηκαν διεξοδικά στο πώς καταμετρήθηκε το έλλειμμα του 2009 τονίζοντας ότι το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου.

Σημειώνεται πως για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή για το αν διογκώθηκε σκόπιμα το έλλειμμα προκειμένου να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου, η σχετική υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα αν και το Συμβούλιο Εφετών είχε απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης. Στη συνέχεια όμως κατά αυτού του απαλλακτικού βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και η υπόθεση τέθηκε (εκ νέου) υπό κρίση στο Συμβούλιο Εφετών. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος εισαγγελέας Γ. Κούτρας πρότεινε και πάλι προς το Δικαστικό Συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου και για το συγκεκριμένο αδίκημα (σ.σ. της ψευδούς βεβαίωσης) σχετικά με τη «διόγκωση του ελλείμματος».

Σχετικές ειδήσεις