ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Όχι» στην έκδοση των τελευταίων δυο Τούρκων αξιωματικών - «Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι»

«Όχι» στην έκδοση των τελευταίων δυο Τούρκων αξιωματικών - «Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι»

Ειδήσεις | Τούρκοι αξιωματικοί: Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοίαποφάσισαν σήμερα, Πέμπτη (08/12/2016) ομόφωνα οι δικαστές του Συμβουλίου ΕφετώνΑθηνών, διατάσσοντας παράλληλα την άρση της κράτησής τους.

«Σας καλώ και σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα των τουρκικών αρχών», τόνισε νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Γ. Βούλγαρης απευθυνόμενος στους δικαστές, καλώντας τους να «πάνε κόντρα στο ρεύμα».

«Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας. Μα θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας…», είπε στη συγκλονιστική αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός.

H συγκλονιστική αγόρευση του εισαγγελέα

«Καλείστε να βγάλετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση που είναι πολύ πιθανό ελάχιστοι συνάδελφοι σε όλη τους την καριέρα να τους τύχει τέτοια υπόθεση. Τα κράτη για να πατάξουν το έγκλημα έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμβάσεις περί εκδόσεων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς κατ’ εμέ αυτή η χώρα έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία.

Η πρώτη χώρα είμαστε που ασχολήθηκε με την έννοια άσυλο. Αντικειμενικά αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως να επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; πόσες φορές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα.

Η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε το αίτημά τους λέει ότι γίνονται βασανιστήρια. Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει...

Βρετανικά και Γερμανικά δικαστήρια ίσως καθ’ υπερβολή αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή; Πώς ερμηνεύεται στα δικαστήρια της πολιτισμένης Ευρώπης, σκεφτείτε και να κρίνετε ανάλογα τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας. Μα θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.

Αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα».

Νωρίτερα οι δύο Τούρκοι εκζητούμενοι εξήγησαν στους δικαστές γιατί δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία.

Φιράντ Μεσούντ

«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα. Όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση Βοσπόρου φοβήθηκα».

Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά Ερντογάν που ήσασταν;

Εκζητούμενος: Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 χιλιόμετρα μακριά. Την ώρα του πραξικοπήματος ήμουν στην Πόλη. Όταν μάθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σώσουμε τη ζωή μας.

Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν σο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;

Εκζητούμενος: Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια. Παρά πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή.

Δικαστής: Ποια η τύχη της οικογένειας του αν δεν εκδοθεί;

Εκζητούμενος: Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Περιμένουμε με μεγάλη ελπίδα την απόφαση του δικαστηρίου. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Ουγκούρ Οκάν

«Είμαστε αθώοι. Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα η αξιοπρέπειά μας. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογένεια μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες αλλά δεχθήκαμε βολές. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης μάλιστα οι συνήγοροι των Τούρκων, οι κύριοι Μυλωνόπουλος και Ζέλιος, προσκόμισαν σειρά εγγράφων με δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Όπως τόνισαν «αυτό θέτει αυτομάτως την Τουρκία εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς αυτό θεωρείται πλήρως ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία έχει αναστείλει επί τρίμηνο τη σύμβαση για Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης φοβάται πως η τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα έχει εφαρμογή στο μέλλον, αλλά θα έχει και αναδρομική ισχύ. Στην Τουρκία εναντίον των αντίπαλων του Ερντογάν γίνονται φρικτά βασανιστήρια. Ο αρχηγός εμφανίζεται με κομμένο αυτί, υπάρχουν απειλές ότι θα βιάζονται οι γυναίκες μπροστά στα μάτια των συζύγων τους. Δικαστές και εισαγγελείς κατά χιλιάδες έχουν αντικατασταθεί από αρεστούς άρα δεν θα υπάρχει δίκαιη δίκη. Προφανές ότι θα λιντσαριστούν και θα τύχουν απάνθρωπων βασανιστηρίων. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ έχει πει πως τα βασανιστήρια έχουν αυξηθεί πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Στη Σουηδία και τη Γερμανία ουδείς εκδόθηκε».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από το χώρο της Δικαιοσύνης

Ρoή Ειδήσεων