ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Siemens: Ξεκινά η δίκη για τα «μαύρα ταμεία»

Υπόθεση Siemens: Ξεκινά η δίκη για τα «μαύρα ταμεία»

Ειδήσεις | Υπόθεση Siemens: Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις αλλά και μια μακρά δικαστική περιπέτεια, εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή (24/02/2017) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η υπόθεση της Siemens, που αφορά στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και ταλαιπώρησε σοβαρά τον πολιτικό αλλά και το δημόσιο βίο της χώρας.

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ 64 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ – ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Ενδεικτικά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν συνολικά 64 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά σε «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων, η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

Σημειώνεται πως για τον τότε υπουργό Τάσο Μαντέλη έχει διαχωριστεί η υπόθεση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι μίζες που διακινήθηκαν εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να υπολογιστεί το μέγεθος της πραγματικής ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

Το κατηγορητήριο

Σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο, είναι εξαιρετικά βαρύ, αφού οι ποινές που προβλέπονται επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη και αφορούν κατά περίπτωση σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που αναμένεται να εμφανιστεί είναι το πρώην μεγαλοστέλεχος ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, σταδιακά και μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 450.000 ευρώ λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα σε τότε στελέχη του ΟΤΕ.

Ωστόσο, ο κ. Τσουκάτος έχει υποστηρίξει πως το επίμαχο ποσό δόθηκε από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας στη Γερμανία, Χανς – Γιοακίμ Νοϊμπέργκερ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2015 και αναμένεται να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, όπως και ακόμα δύο πρώην στελεχών της μητρικής εταιρείας που έχουν φύγει από τη ζωή.

Oι κατηγορούμενοι

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση στο εδώλιο παραπέμπονται:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και

- 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογοι είναι, επίσης, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.ά., όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ., Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α.

Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Οι απόντες

Τα δύο πρόσωπα - κλειδιά της υπόθεσης που δεν θα παραβρίσκονται στη δίκη είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας.

Αμφότεροι καταζητούνται με τον πρώτο να εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ ο δεύτερος, κατά πληροφορίες, παραμένει στην Ουρουγουάη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη Siemens