ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κίνδυνος να κλείσουν εκκρεμείς φορο-υποθέσεις μετά από απόφαση του ΣτΕ

Κίνδυνος να κλείσουν εκκρεμείς φορο-υποθέσεις μετά από απόφαση του ΣτΕ

Αντισυνταγματική κρίθηκε η συνεχής παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων με απόφαση του Β΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο λόγω σπουδαιότητας το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ ταχθεί με την άποψη του εν λόγω Τμήματος, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις θα κλείσουν οριστικά και οι απώλειες στο δημόσιο κορβανά θα είναι ανυπολόγιστες.

Ειδικότερα, τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος της Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης. Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το από 13.12.2010 φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Β΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 675/2017 απόφασή του με την οποία παραπέμπει στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς το χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Οι συνεχείς παρατάσεις, σημειώνεται στην απόφαση, αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Σε άλλο σημείο οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από την λήξη είτε πριν της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

Σχετικές ειδήσεις