ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την αποβολή Δημοσίου και ΟΤΕ από της δίκη της Siemens ζητά η υπεράσπιση των κατηγορουμένων

Την αποβολή Δημοσίου και ΟΤΕ από της δίκη της Siemens ζητά η υπεράσπιση των κατηγορουμένων

Μπλόκο στην παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και του ΟΤΕ στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens επιχειρεί να βάλει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων με βασικό επιχείρημα τη συμφωνία συμβιβασμού που υπεγράφη το 2012 μεταξύ Siemens και ελληνικού Δημοσίου και προέβλεπε την αποζημίωση του τελευταίου με 270 εκατομμύρια ευρώ για τη ζημία που υπέστη.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης η επίμαχη συμφωνία προέβλεπε ότι το Δημόσιο ότι παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση (χωρίς καμία επιφύλαξη). Κατόπιν αυτού, και με δεδομένο ότι έχει αποζημιωθεί, δεν μπορεί, όπως τόνισαν, να διεκδικήσει μέσω της παράστασης πολιτικής αγωγής εκ νέου αποζημίωση ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν ανάλογες υποθέσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο, όπως αυτή των δομημένων ομολόγων, της ΔΕΚΑ αλλά και της στοιχηματικής απάτης, κατά τις οποίες τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι το Δημόσιο δεν δύναται να παραστεί ως πολιτική αγωγή με το σκεπτικό ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη.

Ως προς τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του ΟΤΕ, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν επίσης ότι θα πρέπει να απορριφθεί με το σκεπτικό ότι ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί, υπέστη βλάβη ως Νομικό Πρόσωπο. Συνεπώς, οι μέτοχοί του και το Δημόσιο, δεν έχουν υποστεί βλάβη και άρα δεν δικαιούνται να παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Κάποιοι εκ των συνηγόρων ωστόσο εξέφρασαν την άποψη ότι ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα παράστασης μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας και όχι για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις