ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινική δίωξη για τις «πειραγμένες» λίστες στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ

Ποινική δίωξη για τις «πειραγμένες» λίστες στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος τριών μη πολιτικών προσώπων, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για την υπόθεση του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η ποινική δίωξη αφορά στα αδικήματα της απάτης από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου, καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους.

Η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα –αφορά σε υπαλλήλους- έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς για τα περαιτέρω.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης ύστερα από σχετική μηνυτήρια αναφορά του αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Κώστα Τζαβάρα, η οποία από τον Ιούλιο του 2016 έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Οι δύο βουλευτές με την αναφορά τους στρέφονταν κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές για τη δέσμευση του συνόλου των πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων ιατρών και νοσηλευτών (περίπου 2.800) που είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην αναφορά τους οι κύριοι Γεωργιάδης και Τζαβάρας έκαναν λόγο για τέλεση κακουργηματικών πράξεων όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων που αφορούν στην επεξεργασία αρχείων από άτομα που δεν έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα, με σκοπό να ωφελήσουν ή να βλάψουν κάποιον τρίτο.