ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παπαντωνίου: Έρχονται νέες ποινικές διώξεις

Παπαντωνίου: Έρχονται νέες ποινικές διώξεις

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί η επερχόμενη –όπως όλα δείχνουν- άσκηση νέων ποινικών διώξεων για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Κι αυτό διότι, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, οι νέες διώξεις θα είναι καταλυτικές για την πορεία των ανακρίσεων καθώς τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ως εκ τούτου μπορούν να απαγγελθούν και κατά πολιτικών προσώπων, όπως συνέβη στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου, με βάση την αξιολόγηση πληθώρας στοιχείων, αναμένεται να ζητήσουν με έγγραφό τους την άσκηση συμπληρωματικών ποινικών διώξεων για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την περίοδο μετά το 2002 έως και σήμερα. Δηλαδή, περίοδο που καλύπτει τη θητεία του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν τόσο τον ίδιο, όσο και συγγενικά του πρόσωπα.

Νέοι λογαριασμοί συνδέονται με τον Παπαντωνίου

Παράλληλα στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχουν φθάσει νεότερες ενημερώσεις από τις ελβετικές αρχές, για τον εντοπισμό δύο ακόμα λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ εκκρεμεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής για την αποστολή όλων των στοιχείων για τους λογαριασμούς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Από την έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακριτές αξιολογούν μεταξύ άλλων στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των «φρεγατών», σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Επίσης, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και οι αρμόδιοι ανακριτές συνεκτιμούν και τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, καθώς δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμών Κουράκου, προέρχονται όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους.

Οι ισχυρισμοί Κουράκου ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν το 2000 σε λογαριασμό στην Ελβετία αφορούσαν σε καταπίστευμα (νομική ορολογία) για τα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο, δεν έχουν ως σήμερα αποδειχθεί και οι έρευνες των δικαστικών αρχών συνεχίζονται. Σημειωτέον ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες των συγκεκριμένων λογαριασμών σε ποινές φυλάκισης με αναστολή.

Σχετικές ειδήσεις