Την έκδοση του πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων προτείνει ο εισαγγελέας

Την έκδοση του πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων προτείνει ο εισαγγελέας

Την έκδοση του πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων, τον οποίο οι αρχές της γειτονικής χώρας εκζητούν για «κατοχή βόμβας Μ93 και μαριχουάνας 805 γραμμαρίων», πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Παν. Καραγιάννης.

Ο 30χρονος Ντεργιάν Βούκοβιτς ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο ισχυρίζεται πως επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι θεωρείτο περίπου "ήρωας" στη χώρα, αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από Αλβανόφωνους τον καταδιώκουν, κάτι που τον ανάγκασε να περάσει τη χώρα μας.

Ο αξιωματικός εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών και είπε πως η δίωξή του είναι πολιτική καθώς μετά την πτώση του Γκρουέφσκι σχεδόν ταυτόχρονα «συνελήφθη ο ίδιος, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του, επίσης αστυνομικός».

Ο  Ντεργιάν Βούκοβιτς είναι  σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Ήταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής – αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και κυρίως επικεφαλής της ομάδας που στις 9 Μαΐου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK. Τότε οι Αλβανόφωνοι είχαν επιτεθεί σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις και ο ίδιος οδήγησε τα σώματα ασφαλείας των Σκοπίων σε σύγκρουση μαζί τους. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 14 Αλβανόφωνοι και 8 αστυνομικοί. Η επιχείρηση αυτή τον οδήγησε ουσιαστικά να θεωρείται ήρωας στη χώρα του,  όμως μετά την πτώση του Γκρουέφσκι  και την επικράτηση Αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα έγινε «από ήρωας-εγκληματίας».

Όπως είπε «τα ναρκωτικά δεν βρέθηκαν τη στιγμή της σύλληψης αλλά μετά», γεγονός που κατά τον ίδιο ισχυροποιεί την άποψή του «ότι του τα φύτεψαν».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη.