ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έχασαν τη μάχη με το ΣτΕ οι καναλάρχες: Καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες

Έχασαν τη μάχη με το ΣτΕ οι καναλάρχες: Καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες

Να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων καλούνται πλέον οι καναλάρχες, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 165/2017 απόφασή της απέρριψε την αίτηση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) με την οποία ζητούσε τα μέλη της (καναλάρχες, μέτοχοι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κ.λπ.) να μη υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες είναι αντισυνταγματική, αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ., ενώ τόνιζε ότι πλήττεται υπέρμετρα η ελευθερία της τηλεόρασης, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, καθώς και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και η ασφάλεια των οικογενειών τους.

Ακόμη, υποστήριζε ότι περιορίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει για το ίδιο θέμα και εκκρεμεί.

Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναστολής της ΕΙΤΗΣΕΕ. Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας, είναι «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια». Επίσης στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι δεν πιθανολογείται ότι από τις επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις θα προκληθεί στην ΕΙΤΗΣΕΕ «ευθέως και αμέσως συγκεκριμένη, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη.

Σχετικές ειδήσεις