ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χ.Α. - Μάρτυρας: «Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση πολιτικοστρατιωτική»

Δίκη Χ.Α. - Μάρτυρας: «Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση πολιτικοστρατιωτική»

Στα χτυπήματα που δέχθηκε ο ίδιος στο πρόσωπο από μέλη της Χρυσής Αυγής το 2014, αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου, Θεόδωρος Πισιμίσης, κατά τη σημερινή (05/09) ακροαματική διαδικασία, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

Όπως είπε ο μάρτυρας: «Βρισκόμουν στο Χαλάνδρι με τη σύζυγο και την εγγονή μου, Σάββατο πρωί. Είδα τους ανθρώπους να έρχονται από μακριά, φώναζαν συνθήματα. Κοντοστάθηκα να δω τί συμβαίνει. Ήταν γύρω στα 50-60 άτομα, άνδρες και γυναίκες, περίπου 35-40 ετών, οι περισσότεροι νεαροί. Φώναζαν "λευτεριά στους φυλακισμένους αγωνιστές" και "πατρίδα, τιμή, ΧΑ". Κατάλαβα ότι ήταν της Χρυσής Αυγής. Έκαναν πορεία και μοίραζαν φυλλάδια. Όλο ο κόσμος βγήκε από τα μαγαζιά να δει τί γίνεται», κατέθεσε και συνέχισε: «Όταν κατάλαβαν για τί πρόκειται όλοι ένιωσαν ένα μούδιασμα, εμένα δεν με φόβισαν, έχω μια πολιτική γνώμη και άποψη. Ενοχλήθηκα από το κλίμα του φόβου και εξοργίστηκα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω».

Πρόεδρος: Πώς;

Μάρτυρας: Μόλις πλησίασαν στα 30 μέτρα τους φώναξα «Ουστ, έξω από το Χαλάνδρι, πίσω στις τρύπες σας». Τότε ήρθαν 10 άτομα τρέχοντας προς την πλευρά μου. Μου είπαν «φύγε από εδώ παλιόγερε, μη σε λιώσουμε». Τους είπα «εσείς να φύγετε από εδώ».

Πρόεδρος: Ήταν κάποιος από αυτούς γνωστός σας;

Μάρτυρας: Δεν τους γνώριζα ούτε καν από την περιοχή. Ένας μου είπε: «άντε μη σου γα… τον πατέρα» και του απάντησα «αν σου τα επιτρέπει αυτά ο πατέρας σου». Τότε μου χίμηξε και μου έδωσε δυο μπουνιές. Επενέβη ο αρχηγός του και είπε «θα καθαρίσω εγώ» και με έδιωξε. Μια κυρία φώναξε «βρε τρελέ, πού μπλέκεις; θα σε σκοτώσουν, φύγε». Κανείς δεν τόλμησε να πλησιάσει από τους τριγύρω στα μαγαζιά. Η σύζυγός μου φώναζε «αφήστε τον άντρα μου, δέκα κατά ενός, μόνο έτσι μπορείτε, δειλοί» και της είπαν να φύγει. Ένας μου έκανε νόημα και είπε: «τί θες; να σε ξεκοιλιάσουμε;», αλλά ο μπροστάρης του τον σταμάτησε.

Σύμφωνα με τον κ. Πισιμίση, το όλο συμβάν διήρκησε 10 λεπτά και δεν ήταν προσωπική διαφορά. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι δράστες στόχευσαν να φτάσουν σε ένα επίπεδο βίας τέτοιο έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί η λεκτική βία.

«Ο επικεφαλής τους δεν άφηνε να ξεπεράσουν κάποια όρια. Η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργεί ως μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν σε συλλογικότητες. Κατάλαβα ότι είχαν γραμμή το επίπεδο βίας τους να είναι μέχρι ένα σημείο. Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση πολιτικοστρατιωτική, και όχι μία οργάνωση που κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Οι στόχοι του εθνικοσοσιαλισμού είναι να τρομοκρατήσουν και να δελεάσουν την κοινωνία ταυτόχρονα. Στρέφονται εναντίον όσων είναι διαφορετικοί».

Η δίκη συνεχίζεται.

Σχετικές ειδήσεις