Νέα εμπόδια για το Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα «διατηρητέα» κτήρια του πρώην αεροδρομίου

Νέα εμπόδια για το Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα «διατηρητέα» κτήρια του πρώην αεροδρομίου

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των νεωτέρων μνημείων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Σήμερα συζητήθηκε η σχετική αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Μεταξύ αυτών των μελών είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεώτερα μνημεία συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Ακόμη, επισήμαναν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (νόμος3028/2002), ενώ τόνισαν ότι είναι πλημμελής και εσφαλμένης αιτιολογία της επίμαχης υπουργικής με την οποία δεν χαρακτηρίζονται τα εν λόγω κτήρια ως διατηρητέα.

Από την άλλη πλευρά οι συνήγοροι της LAMDA DEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτήρια.