ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βγαίνει ο Κουφοντίνας με άδεια από τη φυλακή - Θα εμφανίζεται 2 φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα

Βγαίνει ο Κουφοντίνας με άδεια από τη φυλακή - Θα εμφανίζεται 2 φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα

Με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), βγαίνει στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (09/11/2017) από τις φυλακές Κορυδαλλού ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας.

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ο αποκαλούμενος ως «επιχειρησιακός αρχηγός» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βγαίνει για πρώτη φορά από τις φυλακές μετά το 2002 οπότε και παραδόθηκε στις Αρχές, με 48ωρη άδεια, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις με τη συναίνεση και του εισαγγελέα επόπτη των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δύο μελών του συμβουλίου.

Η χορήγηση της άδειας στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ).

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Ο Κουφοντίνας δικαιούται άδεια

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται. «Είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα» τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

«Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για τη χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της ''προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας''» διερωτούνται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων

Η είδηση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, με το πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει αδιανόητη αυτή την απόφαση.

Μητσοτάκης: «Αδιανόητη οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα»

«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:

«Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Μπακογιάννη: «Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη»

«Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος;», τονίζει, από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση, έχοντας μείνει, όπως αναφέρει, «άφωνη» από την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Γεωργιάδης: «Απλά απαράδεκτο»

Την ενόχλησή του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter, συνοδεύοντας το λακωνικό αυτό σχόλιο με ένα δημοσίευμα για την 48ωρη άδεια, για να επανέλθει λίγο αργότερα κάνοντας λόγο, μεταξύ των άλλων, για πρόκληση.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ σημείωσε: «Αμετανόητος δολοφόνος δεν νοείται εκτός φυλακής, κανένας!» Αναρωτήθηκε μάλιστα, με τις αναρτήσεις της στο twitter, αν μπορεί ο Κουφοντίνας να δει έξοδο από τις φυλακές με 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης που έγραψε: «Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα. Φαίνεται ότι ξεχάστηκαν τα 11 φορές ισόβια. Αδιανόητο».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 έκανε λόγο για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις