ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Απειλητικό μήνυμα της Τουρκίας για το άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους

Ραγδαίες εξελίξεις: Απειλητικό μήνυμα της Τουρκίας για το άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους

Άσυλο | Τούρκοι αξιωματικοί:Σφοδρή κριτική συνοδευόμενη από απειλές κατά της Ελλάδας εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Σάββατο 30 Δεκεμβρίου σχετικά με την απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ πρώην στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στη χώρα μας λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους στη γείτονα χώρα (15 Ιουλίου 2016), για το οποίο ο Προέδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί υπεύθυνο τον πρώην φίλο του και ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΤΙ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΣΥΛΟΥ

Η Άγκυρα για ακόμα μία φορά κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

2561538

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τραβά το σχοινί και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες»,

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Capture

Η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα ότι κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Αναλυτικά, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Η τρίτη Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που μετέφερε τους συνολικά οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη, στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η ίδια Επιτροπή έκρινε, εξάλλου, ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν μέχρι και σήμερα σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε.

Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις