«Βόμβα» για μίζες στο Μετρό: Χρήματα σε βαλίτσες και… μερτικό για τα κόμματα

Newsbomb

«Βόμβα» για μίζες στο Μετρό: Χρήματα σε βαλίτσες και… μερτικό για τα κόμματα

Ακόμη μια διακίνηση μιζών μέσα σε βαλίτσες για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, τη χρονική περίοδο 2003-2007 με ένα ποσοστό προμήθειας (5 έως 7%) να προορίζεται για πολιτικά κόμματα εντόπισαν οι γερμανικές Αρχές, οι οποίες απέστειλαν τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Τα στοιχεία απέστειλαν οι γερμανικές Αρχές και αφορούν την περίοδο κατασκευής του Μετρό στην ελληνική πρωτεύουσα

Οι μίζες αγγίζουν συνολικά το ποσό των 370.000 ευρώ και φέρονται να διοχετεύονταν, σε μετρητά, μέσα σε βαλίτσες, σε κρατικούς αξιωματούχους, ενώ μέρος αυτών προορίζονταν για τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του ΜΕΤΡΟ.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιέχονται σε καταθέσεις στη γερμανική δικαιοσύνη, σε έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που εστάλησαν στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του ΜΕΤΡΟ, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και είχε ανοίξει για το σκοπό αυτό τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα μας, τελικά τον έκλεισε, προτιμώντας να δίνει τα χρήματα σε μετρητά.

Όπως παραδέχεται μάλιστα στην κατάθεση του, το διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, σε κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα».

Παράλληλα, φέρονται να πίεζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, να τους φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων.

Βάσει των στοιχείων αυτών η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων , εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Πλέον ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση, καλείται να αποκαλύψει την ταυτότητα των προσώπων στα οποία κατέληξαν οι μίζες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved