ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συμβούλιο Εφετών: Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα

Συμβούλιο Εφετών: Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα

Στην απόρριψη και των δύο αιτημάτων έκδοσης της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών και διέταξε την άρση της κράτησής της.

Σχετική εισήγηση έκανε η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή, αόριστα άλλα και παράτυπα καθώς φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (έπρεπε να προϋπάρχουν τα εθνικά). Επίσης χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα που δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα η οποία θεωρείται βασική πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια σε μαφιόζικο χτύπημα τον περασμένο Οκτώβριο (βόμβα στο αυτοκίνητο της).

Παίρνοντας τον λόγο η Εφίμοβα, που κρατείται μετά την οικειοθελή παράδοσή της στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, από το βράδυ Κυριακής 18 Μαρτίου 2018, είπε ότι εργάστηκε στην τράπεζα Pilatus από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου και διευθ. συμβούλου. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα αυτή ελέγχεται για ύποπτους λογαριασμούς και διαπλοκή με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Μάλτας και αυτό ήταν ένα από τα κομμάτια της έρευνας της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου. Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών στις οποίες η ίδια δεν συναινούσε. Στη συνέχεια, πρόσθεσε η Ρωσίδα, την απέλυσαν και την κατηγόρησαν αδίκως για την έκδοση κάποιων εισιτηρίων και διαμονής σε ξενοδοχείο στο όνομα της τράπεζας για λογαριασμό αυτής και της οικογένειάς της ύψους 6.000 ευρώ. Είπε ακόμη ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη κυβέρνησης και της αστυνομίας. Και γενικότερα ότι κινδυνεύει η ζωή της.

Ως μάρτυρες υπέρ της εξετάστηκαν οι ευρωβουλευτές, Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος Ντέιβιντ Κάσα. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι το δικαστικό σύστημα στη Μάλτα επηρεάζεται απόλυτα από την κυβέρνηση.

Και οι δύο ήταν μέλη επιτροπής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που για δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη των Panama Papers ερευνούσε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες και ξέπλυμα χρήματος πολιτικών κλπ. Και αμέσως μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου που σχετιζόταν με αυτά πήγαν στη Μάλτα, ζήτησαν από τις αρχές έρευνα κλπ και μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα, όπως είπε ο κ. Κούλογλου. «Υπάρχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη - δεν δουλεύει σωστά - επηρεάζεται και επικρατεί το κλίμα πως όποιος αποκαλύψει σκάνδαλα με πολιτικούς θα υποφέρει και αυτός και η οικογενειά του και γι' αυτό πρέπει να κρατήσει το στόμα του κλειστό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.

Ο δε Μαλτέζος ευρωβουλευτής που δεν δήλωσε περήφανος για το δικαστικό-αστυνομικό σύστημα της χώρας του, είπε ότι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου εκτός από την εμπλοκή του στα panama papers είχε λογαριασμό στην Pilatus bank, αρχικά το αρνήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός αλλά μετά από ένα χρόνο αποκαλύφθηκε η αλήθεια, το παραδέχθηκαν και δικαιώθηκε η Γκαλίσια που το είχε αποκαλύψει. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Εφίμοβα πολύ σημαντική και κρίσιμη μάρτυρα με γνώση των θεμάτων γύρω από τη λειτουργία της τράπεζας, τους μηχανισμούς και τις παράνομες μεθοδεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις