ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γιάννος Παπαντωνίου: Νέες δικογραφίες στη Βουλή για παθητική δωροδοκία

Γιάννος Παπαντωνίου: Νέες δικογραφίες στη Βουλή για παθητική δωροδοκία

Νεώτερα στοιχεία από Ελβετία και Κύπρο σχετικά με την υπό διερεύνηση δράση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές στην αποστολή δύο νέων δικογραφιών στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αυτή τη φορά η αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

Δηλαδή για πρώτη φορά η Βουλή καλείται να ερευνήσει και να αποφανθεί εάν η πράξη της παθητικής δωροδοκίας που αποδίδεται στον πρώην Υπουργό τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε έχει υποπέσει σε παραγραφή όπως εξάλλου και το αδίκημα της απιστίας, ή αν τελέστηκε επ' αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων, οπότε με βάση και τη «φόρμουλα » που ακολουθήθηκε πρόσφατα στη σκανδαλώδη υπόθεση της Novartis, το αδίκημα παραμένει «ζωντανό».

Σε αυτή την περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι δύο ανακριτές έχουν στη διάθεσή τους νεώτερα στοιχεία για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και διαφόρων off shore που αφορούν υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο.

Όπως είναι γνωστό ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου έχουν κληθεί να απολογηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες , το ποσό της νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου, φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών προκειμένου να χάνονται τα ίχνη της διαδρομής των χρηματικών ποσών που αποκόμισε, ενώ μέσω των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε τα επίμαχα χρηματικά ποσά παρά τις δαιδαλώδεις διαδρομές κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικών ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων ρηματικών ποσών είναι 7 και αφορούν στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα - χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογαριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων , με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.