ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο προσφυγικό

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο προσφυγικό

Στο εισαγγελικό... μικροσκόπιο τίθενται οι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης στα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα κατόπιν παρέμβασης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Ειδικότερα η κα Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων κα Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη άρχισε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α Ανδ.Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Σε αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές, καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπήρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Μάλιστα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς», ανέφερε. «Εκείνοι είναι που θα δουν, αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης:

Ειρήνη Λαγούδη: Αυτοί είναι οι τρεις δολοφόνοι