ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φωτιά Μάτι: «Απόλυτη ευθύνη» στην Πυροσβεστική καταλογίζει η Περιφέρεια Αττικής

Φωτιά Μάτι: «Απόλυτη ευθύνη» στην Πυροσβεστική καταλογίζει η Περιφέρεια Αττικής

Φωτιά Μάτι | Ειδήσεις: Βαρύτατες ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την τραγωδία με τους 99 νεκρούς στο Μάτι, καταλόγισε την Παρασκευή (19/10/2018) ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, καταθέτοντας ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν τα αίτια και τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή.

«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: «Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ»

Ο κ. Φιλίππου, ο οποίος απουσίαζε και επέστρεψε την επόμενη της τραγωδίας στο Μάτι, υποστήριξε ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών ότι «για τη διάσωση των κατοίκων, απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα έχει η Πυροσβεστική».

«Η πληροφόρηση που είχα ήταν πως το φαινόμενο στο Μάτι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εξαιτίας της σφοδρότητας και της ταχύτητας της φωτιάς», ανέφερε στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μάρτυρας προσκόμισε την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει της συγκεκριμένης έκθεσης και της αντίστοιχης του ΕΚΠΑ, προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων ήταν μεγάλη και αναφέρεται σε «πέντε επιστημονικούς λόγους, σύμφωνα με τους οποίους η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί».

Διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

Τι δείχνουν οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη φωτιά στην Κινέτα

Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελείς που ερευνούν την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι έλαβαν καταθέσεις και για όλα όσα έγιναν στην περιοχή της Κινέτας που καιγόταν ήδη, πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Οι καταθέσεις μαρτύρων από την Κινέτα φαίνεται να καταδεικνύουν καλύτερο συντονισμό των αρμοδίων και ειδικά της Αστυνομίας που κινήθηκε με μικρή δύναμη για την απομάκρυνση κατοίκων. Περιγράφουν ωστόσο μία επιχείρηση εκκένωσης απειλούμενων περιοχών που διήρκησε δύο με τρεις ώρες και ενώ η φωτιά κατέβαινε από τα Γεράνεια Όρη με πορεία προς τους οικισμούς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εξέτασαν οι τρεις Εισαγγελείς για την Κινέτα, υπήρξε άμεση εκτίμηση της κατάστασης και ταχύτατη κινητοποίηση των αρμοδίων προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την τεράστιας έντασης φωτιά που κατέβαινε απειλητική από τα Γεράνεια Όρη.

Όπως κατέθεσε αστυνομικός στην Διεύθυνση Δυτικής Αττικής «ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου που έφθασε τα 11 μποφόρ διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με το μάρτυρα οι περιοχές που τέθηκαν στο σχέδιο εκκένωσης ήταν αυτές στο Πανόραμα 1,2 και 3 καθώς και της Γαλήνης. Κατά τον αστυνομικό η επιχείρηση διήρκεσε 2 με 3 ώρες με μία δύναμη 20-25 άνδρες καθώς και δύο ομάδες ΔΙΑΣ που είχαν σταλεί από την ΓΑΔΑ για ενίσχυση.

«Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν», είπε ο μάρτυρας.

Μάλιστα, ο αστυνομικός τόνισε ότι περίπου 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα η φωτιά μπήκε στα σπίτια.

Από την κατάθεση του προέδρου του τοπικού συντονιστικού οργάνου, κατοίκου Μεγάρων, αντιστράτηγου εν αποστρατεία, προκύπτει ότι η ένταση της φωτιάς ήταν τόσο μεγάλη που το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να εκκενώσουν περιοχές. Και ο μάρτυρας αυτός υποστηρίζει ότι ενημέρωσε αμέσως τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας μόλις έμαθε στις 12 το μεσημέρι για την φωτιά και ότι αμέσως μόλις άλλαξε η κατεύθυνση της φωτιάς, γύρω στις 13:30, έδωσαν εντολή εκκένωσης.

«Η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο μάρτυρας.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και χαλαζοπτώσεις