ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Novartis: Αποζημίωση 300.000 ευρώ από τους συναδέλφους της ζητεί η Ελένη Ράικου και ο σύζυγός της

Novartis: Αποζημίωση 300.000 ευρώ από τους συναδέλφους της ζητεί η Ελένη Ράικου και ο σύζυγός της

Αποζημίωση συνολικού ύψους 300.000 χιλιάδων ευρώ από την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και από τους επικουρούς της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, ζητούν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της για ηθική βλάβη.

Η πρωτοφανής στα χρονικά νομική αυτή ενέργεια, δηλαδή εισαγγελέας να στρέφεται κατά συναδέλφων της που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και η Novartis έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αγωγή κακοδικίας που έχει καταθέσει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σε βάρος της νυν γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα περί «εμπλοκής» του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis (την οποία ερευνούσε η κα Ράικου) και κατ΄ επέκταση της ίδιας. Γι' αυτά κατηγορεί την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς , πως διέρρευσαν σε μερίδα του Τύπου στοιχεία από την ανάκριση που αφορούν τον σύζυγό της. Τα δημοσιεύματα αυτά εμφάνιζαν τον γιατρό Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της κας Ράικου να λαμβάνει χρήματα από την Novartis σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του. Τότε η κα Ράικου με 3 δημόσιες τοποθετήσεις κύκλων της είχε αναφερθεί σε «Ρασπούτιν» στη Δικαιοσύνη που επιχειρεί να την εξοντώσει, χωρίς η ίδια να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία ή να ονοματίσει το εν λόγω πρόσωπο.

Η αγωγή

Την αγωγή κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας επικαλούμενη παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Νομικές πηγές πάντως εκτιμούσαν πως η κατάθεση αγωγής κακοδικίας αφορά συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που έχει κάνει ο εναγόμενος δικαστικός λειτουργός, ενώ εν προκειμένω η κα Ράικου, φέρεται να επικαλείται μόνον τη διαρροή πληροφοριών , η οποία, κατά τις ίδιες πηγές εμπίπτει στην αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων.

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρό του, ένα σύμβουλο της Eπικρατείας, έναν αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές από τις Νομικές Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Aνώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση θα προεδρεύσει η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, καθώς και η κ. Ραίλκου και οι εναγόμενοι εισαγγελείς προέρχονται από την ποινική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ τα μέλη του δικαστηρίου (εκτός της κας Σακελλαροπούλου) θα κληρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Την αγωγή κακοδικίας της Ελένη Ράικου χειρίζεται προσωρινά η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.