ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βόλος: Δίωξη σε βάρος αρχαιοκάπηλου μετά από καταγγελία ιερέα - Βρέθηκαν ακόμα και λείψανα Αγίων

Βόλος: Δίωξη σε βάρος αρχαιοκάπηλου μετά από καταγγελία ιερέα - Βρέθηκαν ακόμα και λείψανα Αγίων
Η αξία των κειμηλίων που είχε στην κατοχή του προσδιορίστηκε περί τις 5.000 ευρώ.
photo: pixabay/αρχείο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος 34χρονου Βολιώτη που συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από καταγγελία ιερωμένου για αρχαιοκαπηλία.

Στην υπόγεια αποθήκη του σπιτιού τού συλληφθέντος είχαν εντοπιστεί λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, ιερατικά βιβλία, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση Αγίου, ακόμη και μεταλλικό ιερό δισκοπότηρο…

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διαταχθεί προκειμένου να διαπιστωθεί πώς έφτασαν τα ιερά αντικείμενα στα χέρια του 34χρονου, αλλά και να εκτιμηθεί η αξία αυτών η Εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινική δίωξη για κλοπές πραγμάτων αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας τα οποία προορίζονταν και για θρησκευτική λατρεία.

Ο κατηγορούμενος κλήθηκε λοιπόν χθες (1/2/2019) στον ανακριτή Βόλου να δώσει εξηγήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε ότι τα εκκλησιαστικά κειμήλια ήταν δικά του.

Είπε ότι θέλει να γίνει ιερέας και ότι είχε στην κατοχή του τα ιερά αντικείμενα επειδή βοηθά στο έργο των ενοριών.

Μετά από την απολογία του ο 34χρονος αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα ανά τακτά διαστήματα μέχρι να δικαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία των κειμηλίων που ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του προσδιορίστηκε περί τις 5.000 ευρώ.

Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εκτίμησαν ότι τα κατασχεθέντα αντικείμενα είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας.

Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τα ιερά αντικείμενα επιμελώς κρυμμένα στη «μυστική» αποθήκη του σπιτιού του 34χρονου.

Συγκεκριμένα στην αποθήκη οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και κατασχέσει τα εξής: Οκτώ λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, τέσσερα ιερατικά βιβλία, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση Αγίου, μία ξύλινη εικόνα Αγίου, ένα ξύλινο κυτίο που περιείχε χρυσή αλυσίδα αποτελούμενη από σταυρούς, ένα μεταλλικό Ιερό Δισκοπότηρο, ένα μεταλλικό μυροδοχείο, δύο μεταλλικά προσαρτήματα εκκλησιαστικών σκευών «αστερίσκοι», δύο μεταλλικά δισκάρια, δύο υφασμάτινα αντιμήνσια, οκτώ μεταλλικές λαβίδες, έξι μεταλλικές λόγχες, μία ασημένια αλυσίδα και τμήμα θυμιατού.

Την προανάκριση της υπόθεσης είχε αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

ΠΗΓΗ taxydromos.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Άρτα: 62χρονος αυτοκτόνησε σε κλιματοστάσιο

Aποκάλυψη: Εικονικές αναγνωρίσεις παιδιών Ρομά από αλλοδαπούς - Για να πάρουν άδεια παραμονής

ΣΟΚ στην Κοζάνη: 19χρονος βίασε 17χρονη με την απειλή μαχαιριού