ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σκάνδαλο ELFE - ΔΕΠΑ: Ο Λαυρεντιάδης υπερασπίζεται τον Κιτσάκο

Σκάνδαλο ELFE - ΔΕΠΑ: Ο Λαυρεντιάδης υπερασπίζεται τον Κιτσάκο
Νέες αποκαλύψεις

Μια νέα εξέλιξη προκαλεί έκπληξη στο πολύκροτο σκάνδαλο της ELFE, της εταιρείας του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία έχει «φεσώσει» τη ΔΕΠΑ με περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Για την εν λόγω υπόθεση έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θόδωρου Κιτσάκου (ο οποίος φέρεται να ζημίωσε με τους χειρισμούς του τη δημόσια επιχείρηση αερίου), ενώ οι δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές διερευνούν και το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος «λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», ενώ ήταν μισθοδοτούμενος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σήμερα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα dikastiko.gr, αναφορά που απέστειλε η ELFE προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την Πρόεδρο της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Άννα Ζαϊρη και τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη.

Η εν λόγω αναφορά την οποία υπογράφει ο στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Γεώργιος Γεωργάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ELFE, μοιάζει με κατάθεση υπεράσπισης υπέρ του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θόδωρου Κιτσάκου, ενώ αφήνονται και αιχμές για πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το περιεχόμενο της αναφοράς είναι αποκαλυπτικό: Ο Γεωργάρας, ο οποίος μετά τις μηνύσεις των ΔΕΠΑ και Alpha Bank κατηγορείται μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για κακουργηματική απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλέκει το εγκώμιο του κ. Κιτσάκου και υποστηρίζει πως ο ίδιος διαπραγματεύθηκε σκληρά με την ELFE για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ…

Χαρακτηριστικά στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται πως ο κ. Κιτσάκος «διαπραγματεύτηκε σκληρά», ότι η ανταλλαγή των ακίνητων της ELFE προκειμένου να μειωθεί το χρέος της «θα οδηγούσε σε λύση» (σ.σ. αν και τα εν λόγω ακίνητα της ELFE ήταν ήδη δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα), ενώ υπογραμμίζεται πως ο κ. Κιτσάκος στο σύνολο της θητείας του έδρασε ως μέλος του Δ.Σ και πως «δεν υπερέβη τα όρια της αντιπροσωπευτικής του εξουσίας, ούτε ενήργησε κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης».

Για το γεγονός πως ο κ. Κιτσάκος είχε χρηματίσει ανώτατο στέλεχος εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη πριν αναλάβει να διαχειριστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ την υπόθεση των χρεών της ELFE, η αναφορά απλά υποστηρίζει πως αυτό ήταν γνωστό όταν αναλάμβανε χρέη CEO στην επιχείρηση αερίου. Ουσιαστικά υπονοείται πως για αυτό οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στους πολιτικούς που διόρισαν τον κ. Κιτσάκο στη ΔΕΠΑ (σ.σ. ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης).

Καταλαβαίνει κανείς πως όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να τα υποστηρίξει μόνο ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του και είναι τουλάχιστον παράδοξο να διατυπώνονται από την ELFE, την εταιρεία που κατά τα λεγόμενα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ο ίδιος ήθελε να θέσει υπό αναγκαστική διαχείριση (σ.σ. να πάρει τον έλεγχο της από τους Γεωργάρα και Λαυρεντιάδη).

Αλλά η παραδοξότητα δεν σταματά εδώ. Ο στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Γεώργιος Γεωργάρας, επιχειρεί με την αναφορά του να επιρρίψει ευθύνες και σε άλλους, ζητώντας η έρευνα να επεκταθεί και στα λοιπά μέλη ΔΣ της ΔΕΠΑ.

«Δεν μπορεί να κατονομάζεται ένα μόνο μέλος ως κατά πάντων υπεύθυνος, χωρίς να εξεταστεί συγχρόνως και η δράση των υπολοίπων αντιστοίχως υπευθύνων, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για ΔΣ, όπου εξ αρχής απορρίπτεται η μονομερής λήψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διαχείριση ενδοεταιρικών και εξωεταιρικών θεμάτων, και όπου κάθε απόφαση που λαμβάνεται, εσωκλείει τη σύμφωνη γνώμη όλων», σημειώνεται στην αναφορά του Γεωργάρα.

Ωστόσο, από τα δημοσιευμένα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΠΑ δεν προκύπτουν ευθύνες άλλων μελών του ΔΣ της επιχείρησης αερίου, αλλά αντιθέτως αποκαλύπτονται πλήρως οι χειρισμοί Κιτσάκου, ο οποίος λειτουργούσε με τρόπο που οδηγούσε στο να κερδηθεί χρόνος υπέρ του Λαυρεντιάδη. Από τα ίδια πρακτικά προκύπτει πως για να κερδίσει χρόνο ο κ. Κιτσάκος, επικαλούταν πολιτικά πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Πάντως, η αναφορά της ELFE προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δεν κάνει καμία αναφορά στον Μανώλη Πετσίτη, στον στενό φίλο του Νίκου Παππά, τον οποίο ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος έχει υποστηρίξει πως «λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και με την ιδιότητα αυτή τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ.

Όπως πρώτο απεκάλυψε το Newsbomb.gr ο Μανώλης Πετσίτης έλαβε τη διετία 2016 -2017 από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη συνολικά 201.193 ευρώ για υπηρεσίες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί και για τις οποίες η Διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας θα κληθεί σύντομα να παράσχει εξηγήσεις στις εισαγγελικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Κωσταράκος: Βαριά προσβολή στο στράτευμα - Καταργούν διακριτικά των Ένοπλων Δυνάμεων

Καιρός - Η ΕΜΥ προειδοποιεί: Νέα κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα θα σαρώσει τη χώρα – Πού θα χτυπήσει