ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Διάλογοι-«φωτιά» του κυκλώματος με τα πλαστά διπλώματα: Η μεγάλη κομπίνα και ο τσακωμός στη μοιρασιά

Διάλογοι-«φωτιά» του κυκλώματος με τα πλαστά διπλώματα: Η μεγάλη κομπίνα και ο τσακωμός στη μοιρασιά

«Καίνε» τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης οι τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις επίμαχες συνομιλίες η φήμη του κυκλώματος είχε ξεπεράσει ακόμη και τα σύνορα της χώρας μας . Διάφορα άτομα από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, φαίνονται ότι απευθύνονταν στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, ζητώντας να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν να πάρουν το δίπλωμα, χωρίς εξετάσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι ορισμένοι εκ των διαλόγων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 9 συλληφθέντων που θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Σε έναν από αυτούς, καταγράφεται ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης να συνομιλεί με πελάτη που ζει και εργάζεται στην Γερμανία.

Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δυο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό, να τα φέρω;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Από την Ουγγαρία;

Πελάτης: Ναι, ρε, ΕΕ.

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.

Πελάτης: Ουγγαρία, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Δεν έχει σημασία θέλουν άδεια παραμονής (...) πρέπει να έρθουν, να γραφτούν στην Ελλάδα, να κάνουν άδεια παραμονής έξι μήνες.

Πελάτης: Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. μετά εντάξει προχωράει;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Ναι θέλει την άδεια όμως να υπάρχει

(...)

Πελάτης: Για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν... Τι... Πώς τέλος πάντων ....

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θα μιλήσουμε, θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Οι εικονικές αίθουσες

Αποκαλυπτική ήταν η υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών η οποία ανακάλυψε σε δύο φακέλους κατόχων διπλωμάτων πως είχαν κάνει «φτερά» τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τα οποία όταν τα αναζήτησε βρήκε πως τις επίμαχες ημέρες και ώρες εξέτασης των υποψηφίων δεν είχαν προγραμματιστεί αίθουσες και συνεπώς αυτές που αναγράφονταν ήταν εικονικές.

Η υπάλληλος ενημέρωσε το διευθυντή της για τις "εικονικές αίθουσες" και στη συνέχεια μίλησε σε συνάδελφο της, την οποία εμπιστευόταν, για τα στοιχεία που είχε στα χέρια της.

(Στην επίμαχη συνομιλία τα πρόσωπα που καταγράφονται δεν είναι κατηγορούμενοι)

Υπάλληλος: Άκου να δεις, σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω , ξένα άτομα . Ναι , είναι εικονικές αίθουσες, ανέβηκα πάνω, του το είπα . Κοιτάξτε λέω, κύριε διευθυντά...

Υπάλληλος: Αυτό πώς το πήρες χαμπάρι;

Υπάλληλος: Είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα στην συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή ήμουν υποψιασμένη από όλα αυτά που έχουν γίνει. Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα. Πήγα και είδα. Δεν θυμάμαι τώρα την ημερομηνία, αν υπήρχε τέτοια αίθουσα και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε ...

Υπάλληλος: Και τα δυο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;

Υπάλληλος: Η μια ήταν 21/12 /2017 στις 11 η ώρα στην τρίτη αίθουσα και δεν υπήρχε η τρίτη αίθουσα πουθενά. Εντωμεταξύ έχουν εξαφανίσει και κάτι άλλο, να το ξέρεις, στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω . Άκου τι του είπα. Γιατί να σου πω κάτι ; Δεν είμαι χαζή , εγώ χαζή το παίζω , γιατί έτσι είναι ο ρόλος μου εκεί. Του λέω , ε κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά , σας είπα ... Έψαξες λέει "βρήκες τα δικά μου που υπογράφω;" Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά . Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιος είναι οι επιτροπές και ο επόπτης δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά , τα άλλα τα έχουν εξαφανίσει.

Η μεγάλη κομπίνα

Για τη μεγάλη κομπίνα ενημερώθηκε όμως από πρώτο χέρι ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης, τον περασμένο Δεκέμβριο όταν τρεις από τους κατηγορουμένους του ζήτησαν να τους…καλύψει, με το αζημίωτο βέβαια. Όπως προκύπτει από τους διαλόγους οι υπάλληλοι του έδωσαν συνολικά 12.000 ευρώ για να κάνει τα …στραβά μάτια και να τους βοηθήσει στο κόλπο με τις «στημένες αίθουσες».

Ενδεικτική είναι η συνομιλία μεταξύ δυο κατηγορουμένων υπαλλήλων, η μια εκ των οποίων φέρεται ως αρχηγός .

Υπάλληλος: Δεν θα σε ρωτήσει πιθανότατα , αλλά άμα σε ρωτήσει, έτσι πέτα το, να σου πω και κάτι άλλο, πρέπει αύριο να μαζέψουμε 1,5 ο καθένας.

Υπάλληλος: Εντάξει.

Υπάλληλος: Γιατί είπαμε να του το δώσουμε για τα Χριστούγεννα και καλά... μέσα έχει γίνει η μ@@@@@@ και είπαμε να μαζέψει ο καθένας 1,5.

Υπάλληλος: ω ρε γαμ@@@.

Ο διευθυντής φέρεται να απαίτησε επιπλέον χρήματα 1.000 ευρώ από κάθε μέλος , 300 ευρώ για να πληρώσει το σέρβις του αυτοκινήτου του και άλλα χρήματα για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι δυσανασχέτησαν αλλά δέχτηκαν αφορούν χρειάζονταν και τη συνδρομή του διευθυντή της υπηρεσίας τους.

Υπάλληλος: Δεν γίνεται αλλιώς, γιατί δεν είναι . Δεν υπάρχει βρύση κάνουλα αφού εγώ φταίω και παίρνω, εσύ δεν φταις. Δεν γίνεται αυτό να το αφήσουμε έτσι της το είπα . Το ξεκαθάρισα ...

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Πώς θα γίνει ; Θα βάλουμε μ@@@@@ τώρα μπράβο στο μαγαζί μας;

Ο τσακωμός για τη μοιρασιά

Από τις συνομιλίες πάντως φαίνεται πως είχε ήδη δημιουργηθεί πρόβλημα στη «μοιρασιά», γεγονός που το ομολογούν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι.

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Κάτι τη φώναξε πάνω, λέει, και ζήτησε και σε αυτή κάτι, ρε.

Υπάλληλος (σ.σ δεν είναι κατηγορούμενη ): Πλάκα μου κάνεις; Εντάξει, δεν γίνεται αυτό ρε , μιλάμε θράσος… και δεν πέρασε ούτε μήνας, έτσι;

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Ποιος μήνας, παιδί μου; Πριν τις γιορτές , ξέρεις πώς νιώθω ; Τι να σου πω; τώρα ρε, σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα... Ναι , ναι μου λέει, όχι από εσάς , από εμάς μου λέει. Κατάλαβες τα χωρίζει κιόλας .

Υπάλληλος: Βέβαια , αφού εσάς σας έχει ξεζουμίσει ούτως ή άλλως ... Αφού σας τα παίρνει, να λίγο αυτό , να λίγο το σέρβις , να λίγο στον άλλον του άλλου κυλάει τα παιδιά .

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Τι τα πέρασες, του λέει , τι τα πέρασες τα χιλιάρικα μαρούλια ; Όχι πώς να τους το ζητήσω του λέει αυτό; Εντάξει, λέει , αν του σπας από δυο, τρία, λέει, εντάξει, χειρίσου το, όπως θέλεις.

Διαφορά άτομα από όλη της Ελλάδα και το εξωτερικό καλούσαν τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών και τον ρωτούσαν αν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "με τη διαδικασία τη δύσκολη" ή "έτσι με λεφτά".

Κάθε φορά που κάποιος συνομιλητής του αναφέρονταν σε αυτόν τον τρόπο έκδοσης διπλώματος εκείνος ανέφερε "θα τα πούμε από κοντά".