ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Την Τρίτη (21/05) η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για τη νέα άδεια

Δημήτρης Κουφοντίνας: Την Τρίτη (21/05) η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για τη νέα άδεια
Εξελίξεις αναμένονται από την Τρίτη.
EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Το σκεπτικό της εισαγγελέως που ζήτησε την αναίρεση το βουλεύματος το οποίο απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για 7η άδεια.

Την ερχόμενη Τρίτη προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Εισαγγελέας που θα προτείνει προς τους αρεοπαγίτες ορίστηκε μάλιστα η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την 7η άδεια από τις φυλακές, ζήτησε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα τόσο το βούλευμα όσο και τον ιατρικό φάκελο του Κουφοντίνα ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου όταν άσκησε βέτο ο εισαγγελέας στη χορήγηση της άδειας οδηγώντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, η άσκηση αναίρεσης έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδηγεί την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποιο θα αποφασίσει αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου.

To σκεπτικό της εισαγγελικής αναίρεσης για τον Δ. Κουφοντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφο της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 - τρείς τον αριθμό - και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως σήμερα το πρωί (17/5) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τετάρτη (15/05/2019) η οικογένειά του ζήτησε ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση της υγείας του χαρακτηριζόταν «σταθερά επιβαρυμένη», ενώ είχε χάσει ήδη το 15% του βάρους του. Τις ημέρες, όμως, που μεσολάβησαν, η υγεία του επιδεινώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Φρικτό τροχαίο στη Θησέως: Αυτοκίνητο παρέσυρε 18χρονη – Στην Εντατική η κοπέλα

Νέα δημοσκόπηση: Ανατρέπονται όλα! Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που «πυρπολεί» τις κάλπες

Σχετικές ειδήσεις