ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στα άκρα κυβέρνηση – Ιερά Σύνοδος: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν, να συμμορφωθεί η Εκκλησία

Στα άκρα κυβέρνηση – Ιερά Σύνοδος: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν, να συμμορφωθεί η Εκκλησία
InTime

Με επίσημη ανακοίνωση η κυβέρνηση απαντά στο «ιερό αντάρτικο» της Εκκλησίας εναντίον των περιοριστικών μέτρων που προβλέπουν να μην διεξαχθούν αγιασμοί υδάτων τα Θεοφάνεια.

Το πρωί της Δευτέρας (04.01) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε και αποφάσισε να αντιταχθεί στα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Κυριακή. Το «σκληρό» lockdown των επτά ημερών προβλέπει να μην διεξαχθούν λειτουργίες και αγιασμοί υδάτων σε εξωτερικούς χώρους κατά τη γιορτή των Θεοφανείων, κάτι που βρήκε κάθετα αντίθετη την Εκκλησία.

Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που υποστήριξε πως θα λειτουργήσει κανονικά τους ιερούς ναούς με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ που ίσχυσε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, απάντησε με δική της ανακοίνωση η κυβέρνηση. Σε αυτή αναφέρεται πως δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην ισχύ του νόμου για κανέναν και κάλεσε την Εκκλησία να συμμορφωθεί, προχωρώντας σε τήρηση της υποχρέωσής της που παράλληλα αποτελεί και πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης.

Η ανακοίνωση

Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

Η Εκκλησία προσφεύγει στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα προσφεύγει η Εκκλησία, όπως προαναγγέλλει εγκύκλιος που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  • Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
  • Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Προς άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου δημοτικά και νηπιαγωγεία - Στον πρωθυπουργό η εισήγηση