ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Χωρίς την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου η ορκωμοσία των νέων υπουργών

Χωρίς την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου η ορκωμοσία των νέων υπουργών

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου τόνισε πως αν υπήρχε ενημέρωση, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί τα Θεοφάνεια, ίσως να υπήρχε διαφορετική εξέλιξη στα πράγματα

«Ρήγμα» φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, μετά την κόντρα των δύο πλευρών, για την λειτουργία των ναών ανήμερα των Θεοφανείων. Η εισήγηση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι ναοί οδήγησε στη ρήξη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος μάλιστα, να αρνείται να δώσει το παρών στην σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας Δικαιάκος, γνωστοποίησε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν αναμένεται να παρευρεθεί στην τελετή της σημερινής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς όπως τόνισε, θεσμικά ο Αρχιεπίσκοπος παρευρίσκεται μόνο στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με την την λειτουργία των ναών ανέφερε στη συνέχεια ότι, οι ναοί αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά τα Θεοφάνεια, παρά την απαγόρευση που επέβαλε η πολιτεία λόγω των μέτρων του κορονοϊού.

Ο κ. Δικαιάκος τόνισε στη συνέχεια πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, ίσως να υπήρχε διαφορετική εξέλιξη στα πράγματα. Μάλιστα ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χθες κατά εισήγησή του, στη συνεδρίαση της ΔΙΣ, χρησιμοποίησε μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχουν πραγματοποιήσει κάποια τηλεφωνική επικοινωνία, ή αναμένεται να υπάρξει μέσα στην ημέρα για το θέμα της απαγόρευσης.

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Ιερά Σύνοδος

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (4/1), αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ότι η Εκκλησία να λειτουργήσει σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ που είχε εκδοθεί για τους εορτασμούς Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, βάση της οποίας επιτρέπεται ο εορτασμός των Θεοφανείων με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών.

Αυτό έφερε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, όπου με δική της ανακοίνωση κάλεσε την Εκκλησία να συμμορφωθεί με τα μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο νόμος δεν γίνεται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν και η κόντρα των δυο πλευρών έγινε πλέον σαφής προς πάσα κατεύθυνση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό πως θα προσφύγει στο ΣτΕ, ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, δεν παύει όμως να δείχνει πως πλέον υπάρχει σοβαρό χάσμα ανάμεσα σε Εκκλησία και κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων με δόσεις, τεστ και κυλιόμενο ωράριο: Πώς θα επιστρέψουν δημοτικά και νηπιαγωγεία