ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου

Eορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου -  Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

Σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αγάθης της μάρτυρος.

Έτσι γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα.

Αγία Αγαθή

Παρθενομάρτυς της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 5 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αγάθος και Αγάθη.

Την καταγωγή της διεκδικούν δύο πόλεις της Σικελίας, η Κατάνη και το Παλέρμο. Ενώ το λατινικό μαρτύριο και το Εγκώμιό του Μεθόδιου, δεν μνημονεύουν την ιδιαίτερη πατρίδα της, το ελληνικό μαρτύριο υποδεικνύει ως τέτοιο την Κατάνη.

Ο Συμεών Μεταφραστής, τέλος, αναφέρει την Πάνορμο, το σημερινό Παλέρμο. Την εκ Κατάνης καταγωγή ενισχύει ο Πέτρος επίσκοπος Άργους ,στο Εγκώμιον που συνέταξε για τον εκ Κατάνης καταγόμενο ,επίσκοπο Μεθώνης Αθανάσιο. Ο Πέτρος αναφέρει πως στη ίδια πόλη γεννήθηκε ανατράφηκε και μαρτύρησε η αγία. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια ειδωλολατρών. Τα ονόματα των γονιών της δεν έχουν σωθεί, ενώ μάλλον ήταν μοναχοκόρη. Επίσης δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες που λένε πως μοίρασε την οικογενειακή της περιουσία ή πως μαρτύρησε δεκαπέντε χρονών, αφού δεν ξέρουμε το έτος γέννησής της. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι μαρτύρησε σε νεαρή ηλικία ,στις 5 Φεβρουαρίου στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Μάλιστα στο λατινικό μαρτύριο προσδιορίζεται και το ακριβές έτος: «sub Decio imperatore ,ipso Decio ter Consule», δηλαδή κατά το τρίτο έτος της βασιλείας του Δέκιου. Ο Δέκιος διέταξε τον διωγμό στα τέλη του 249 ή στις αρχές του 250, άρα θα θανατώθηκε το 251.

Με πληροφορίες από: SanSimera.gr, wikipedia

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Όχι» σε αυστηρό lockdown - Ποιες οι εισηγήσεις της επιτροπής - Το σχέδιο για την Αττική