ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Χωρίς τον Ελπιδόφορο η δεξίωση της ομογένειας για τον Μητσοτάκη

Μητσοτάκης - Ελπιδοφόρος
Η συγγνώμη του Ελπιδοφόρου και η απουσία του Αρχιεπισκόπου από τη δεξίωση των Ομογενών.

O Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η «Ελληνική Πρωτοβουλία», με τον Ελπιδοφόρο να μην δίνει το «παρών». Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επίσημη ακύρωση της ξενάγησης του Πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο Ground Zero.

Η ενόχληση της Αθήνας από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, όπου ο κ. Ελπιδοφόρος φωτογραφήθηκε μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράστηκε επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Λίγες ώρες αργότερα, και μετά από έντονη φημολογία, ήρθε και η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου.

Αν και η επίσημη αιτία της ακύρωσης είναι η προσθήκη στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη της συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal, ωστόσο ο βασικός λόγος θεωρείται η ενόχληση της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένη η ξενάγηση του Πρωθυπουργού από τον Ελπιδοφόρο στο Ground Zero.

Και ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα βρίσκονταν στη δεξίωση που παραθέτει, κατά παράδοση, η ομογένεια προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, ούτε αυτό έγινε. Η παράδοση επίσης θέλει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσφωνεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είχε ζητήσει να μην τον προσφωνήσει. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας, κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε βήμα αποκλιμάκωσης ζητώντας συγγνώμη στον Ελληνισμό. Σε ανακοίνωσή του εξήγησε τους λόγους που παρευρέθηκε στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Μητσοτάκη

Κάλεσμα στην ομογένεια προκειμένου «να γίνει κομμάτι του ελληνικού success story» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Hellenic Initiative) σε αίθουσα εκδηλώσεων γνωστής Λέσχης, στην καρδιά του Μανχάτταν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην πρώτη του ανοικτή επαφή με την ελληνοαμερικανική ομογένεια μετά την επίσκεψή του για την συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020, έκανε μια αναδρομή στους 26 μήνες από την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, τονίζοντας ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα η Κυβέρνησή του κρίθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές κρίσεις, όπως αυτήν της πανδημίας της COVID-19, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε η χώρα.

«Βρίσκομαι στην εξουσία 26 μήνες, οι 19 εκ των οποίων ήταν μήνες διαχείρισης σοβαρών κρίσεων, όπως αυτή του COVID, που αντιμετώπισαν πολλές Κυβερνήσεις στον κόσμο. Θεωρώ ότι κάναμε καλύτερη δουλειά απ ́ό,τι πολλοί περίμεναν, εμπιστευθήκαμε την επιστήμη και επικοινωνήσαμε το μήνυμα όπως έπρεπε. Είχαμε προκλήσεις με το μεταναστευτικό, προκλήσεις και από την Τουρκία και γενικότερα μια δύσκολη χρονιά πέρυσι. Παρόλα αυτά μεριμνούμε για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη για όλους, μια ανάπτυξη που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, με τις υπερβολικά μεγάλες δαπάνες. Επενδύουμε στην καινοτομία και τις εξαγωγές. Μέχρι τώρα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν αυτό που θέλαμε να καταφέρουμε», ήταν το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε την δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο έπειτα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μιλώντας για «αντιστροφή» του brain drain.

«Έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους στην Ελλάδα, νέους ανθρώπους που είναι μορφωμένοι αλλά και μια διασπορά που ενδιαφέρεται. Μιλούσαμε για τους Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα επειδή δεν υπήρχαν δουλειές, πλέον βλέπουμε το αντίστροφο, τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να θέλουν να επιστρέψουν και να συνδέσουν το μέλλον τους με το μέλλον της χώρας. Αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα ισχυροποιείται οικονομικά και γεωπολιτικά Έχουμε ένα δίκτυο ισχυρών συμμάχων. Είμαστε υπερήφανοι που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν σημαντικό σύμμαχο, με τον οποίο όχι μόνο έχουν κοινά συμφέροντα αλλά και κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι η Αμερικανική Επανάσταση ενέπνευσε την Ελληνική», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος καταλήγοντας έπλεξε το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.

«Είμαι υπερήφανος κι εγώ που η διασπορά αισθάνεται υπερήφανη για την χώρα μας. Για πρώτη φορά βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον από την Διασπορά και θέλω να γίνεται κομμάτι αυτού. Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ, που πιστεύεται στο μέλλον της Ελλάδας, αλλά και όλους όσοι ήταν ενεργοί στην Ελληνική Πρωτοβουλία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, στην συνέχεια, είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει σύντομες συνομιλίες και να φωτογραφηθεί με τους παρευρισκόμενους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές»

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI