ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

Γιορτή σήμερα Σάββατο 26 Φεβρουαρίου
Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο
Unsplash

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

Σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, τιμάται η μνήμη της Αγίας Φωτεινής, της Αγίας Ανατολής της Μάρτυρος, του Οσίου Πορφυρίου, του Αγίου Σεβαστιανού δουκός, του Αγίου Φωτεινού του Μάρτυρος

Έτσι γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν το όνομα: Ανατολή,Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα, Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ, Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη.

Όσιος Πορφύριος

Ιερομόμαχος της χριστιανικής εκκλησίας η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Πορφύριος και Πορφυρία. O Πορφύριος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Μετά τις θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές του, αρνήθηκε την κοσμική ζωή και αποσύρθηκε αρχικά σε μοναστήρι της Αιγύπτου και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και τέλος επίσκοπος Γάζας.

Από τη θέση αυτή αποδόθηκε στον αγώνα καταπολέμησης των αιρετικών, με συνδρομή του αυτοκράτορα Αρκάδιου και του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Με βασιλικό διάταγμα περιόρισε την δράση των ειδωλολατρών και των λοιπών αιρετικών και με βασιλική χορηγία ανήγειρε εκκλησίες εκεί, όπου προηγουμένως βρισκόταν ειδωλολατρικοί ναοί.

Ο Πορφύριος «εκοιμήθη εν ειρήνη» το 420, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Ψυχοσάββατο 2022: Τι συμβολίζει για τους πιστούς

Ψυχοσάββατο είναι η κοινή ονομασία του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος» και διδάσκει ότι αυτό θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή. Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων και μοίρασμα κολλύβων.

Με πληροφορίες από: SanSimera

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.