ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο - Σάββατο 19 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Γιορτή σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου
Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο
PIXABAY

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου

Σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου, τιμάται η μνήμη των Αγίων Χρυσάνθου και Δαρείας των Μαρτύρων.

Έτσι γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν τα ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη
Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία

Ζεύγος μαρτύρων, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 19 Μαρτίου. Ο Χρύσανθος και η Δαρεία, έζησαν στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορος Νουμεριανού (254-284).

Ο Χρύσανθος ήταν γιος επιφανούς ειδωλολάτρη της Αλεξάνδρειας, κατηχήθηκε όμως στη χριστιανική πίστη από κάποιον ορθόδοξο επίσκοπο και βαπτίσθηκε χριστιανός. Όταν ο πατέρας του πληροφορήθηκε την πράξη του, προσπάθησε μάταια με διάφορους τρόπους να τον μεταπείσει. Τελευταία του ελπίδα υπήρξε ο γάμος του με μία Ελληνίδα ειδωλολάτρισσα, την Αθηναία Δαρεία. Όμως και ο Χρύσανθος είχε τα δικά του σχέδια και μετά από πολλές συζητήσεις και κατηχήσεις, κατάφερε να πείσει τη Δαρεία ότι η πραγματική πίστη και αλήθεια ευρίσκεται κοντά στο Χριστό.

Έκτοτε, ο Χρύσανθος και Δαρεία επιδόθηκαν με θαυμαστό ζήλο στη διάδοση του Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό συνελήφθησαν και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Όταν οι βασανιστές τους, είδαν ότι δεν μπορούν να κάμψουν το φρόνημά τους τούς έθαψαν ζωντανούς.

Μαζί τους συνεορτάζονται ο δήμιός τους Κλαύδιος, που μετεστράφη στον χριστιανισμό και βυθίστηκε στη θάλασσα με μία πέτρα στο λαιμό, καθώς και η σύζυγός του Ιλαρία και τα δυο παιδιά τους Μαύρος και Ιάσων, που αποκεφαλίστηκαν.

Με πληροφορίες από: SanSimera.gr