ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Live η ακολουθία της Ανάστασης: Έτοιμοι για το Χριστός Ανέστη όλοι οι Έλληνες

Live η ακολουθία της Ανάστασης: Έτοιμοι για το Χριστός Ανέστη όλοι οι Έλληνες
Την Ανάσταση του Κυρίου ετοιμάζονται να γιορτάσουν όλοι οι Έλληνες
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Την Ανάσταση του Κυρίου ετοιμάζονται να γιορτάσουν όλοι οι Έλληνες

Την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης γιορτάζουν σήμερα οι Έλληνες καθώς ετοιμάζονται να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» και να γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Σε όλη τη χώρα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για την πρώτη «ελεύθερη» Ανάσταση μετά από δύο χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό που δεν επέτρεψαν τους παραδοσιακούς εορτασμούς.

Στη χριστιανική λειτουργική, η Ακολουθία της Αναστάσεως ή Αναστάσιμη ακολουθία, αναφερόμενη και ως Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, είναι αρκετά μακρό λειτουργικό σύνολο επιμέρους λειτουργικών ενοτήτων, που συνήθως διαρκεί από αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τις 2 έως 3 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα. Προσομοιάζει με αγρυπνία και στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελείται κατά σειρά από:

  • την τελετή της προσφοράς του Αγίου Φωτός στους πιστούς
  • την τελετή της Αναστάσεως
  • τον όρθρο της Κυριακής του Πάσχα
  • τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα ή της Αναστάσεως

Η ακολουθία της Αναστάσεως αποτελεί την τελευταία ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και ταυτοχρόνως την πρώτη του Πεντηκοσταρίου.

Το Άγιο Φως έφτασε με τιμές στην Ελλάδα

Νωρίτερα με σημαντική καθυστέρηση έφτασε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην Ελλάδα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα μετά την κατανυκτική τελετή της αφής του στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Το Άγιο Φως ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στην Ελλάδα στις 6 το απόγευμα ωστόσο οι αυξημένοι έλεγχοι στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προκάλεσαν καθυστερήσεις με αποτέλεσμα η ελληνική αποστολή να αναχωρήσει για Αθήνα περίπου στις 6:30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και να φτάσει στην Ελλάδα λίγο πριν τις 20:40.

Το Άγιο Φως μετέφερε στην Ελλάδα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου μαζί με την κυβερνητική αποστολή επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος και το παρέλαβε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.

Στο σύντομό μήνυμά του ο Έξαρχος ευχήθηκε «χρόνια πολλά και ευλογημένα λουσμένα στο φως της Αναστάσεως» προσθέτοντας «είθε το φως της Ανάστασης να φέρει φώτιση να σταματήσει ο πόλεμος που φέρνει μόνο θλίψη και να επικρατήσει η ειρήνη».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι «ειδικά αυτές τις ημέρες λόγω της κατάστασης στη μαρτυρική Ουκρανία το μήνυμα για την ζωή και την ειρήνη παραμένει εξόχως επίκαιρο».

Με πτήσεις σε όλη την Ελλάδα

Μετά την άφιξη της ειδικής πτήσης του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» ξεκίνησαν οι επόμενες πτήσεις προκειμένου να φτάσει μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα σε κάθε άκρη της Ελλάδας.

Στην αποστολή για την τελετή Αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετείχαν μεταξύ άλλων, ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών κ.ά

«Αποτελεί τιμή να παραστώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Ναό της Αναστάσεως, να παραλάβω το 'Αγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' και να το μεταφέρω στην πατρίδα μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα. Καλή Ανάσταση σε όλους της Έλληνες και Ελληνίδες παντού στον κόσμο» είχε γράψει νωρίτερα ο κ. Κατσανιώτης σε ανάρτησή του στο twitter και αφού παρέλαβε το Άγιο Φως.

Με λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η λειτουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Λίγα λεπτά μετά τις 14:30, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.