Εορτολόγιο 28 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 28 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη του Οσίου Μωυσή του Αιθίοπα και του Άγιου Δάμωνα του Ιερομάρτυρα.
Γιορτή σήμερα - Άγιος Τίτος
Ο Άγιος Τίτος
2'

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Δάμων, Δάμωνας

Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας

Ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας είναι Άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Άγιος ήταν σκλάβος κάποιου κυβερνητικού υπαλλήλου αλλά τον έδιωξαν λόγω κλοπής και υποψίας και φόνο.

Σύντομα βρέθηκε με μια συμμορία κακοποιών, και καθώς ήταν μεγαλόσωμος και δυνατός έγινε αρχηγός τους.

Κάποτε, κυνηγημένος από τα όργανα της εξουσίας, αποφάσισε να μετανοήσει και να βαπτιστεί χριστιανός ενώ εγκαταστάθηκε στην έρημο, για να γίνει ασκητής, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής του. Τελικά βασανίστηκε από βαρβάρους επιδρομείς και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Συγκεκριμένα, σε ηλικία 75 ετών έφυγε από την πρόσκαιρη αυτή ζωή με τρόπο βίαιο και μαρτυρικό. Ειδωλολάτρες ληστές εισέβαλαν στο σπήλαιο που ασκήτευε και τον σκότωσαν με μαχαίρια. Και στο σημείο αυτό επαληθεύθηκε, για άλλη μια φορά, ο λόγος του Χριστού προς τον Απόστολο Πέτρο: «πάντες γὰρ οἱ λαβόντες μάχαιραν ἐν μαχαίρῃ ἀποθανοῦνται» (Ματθ. κστ, 52).

Οι δύο μεγάλες αρετές που τον κοσμούσαν ήταν η αληθινή μετάνοια και η βαθειά ταπείνωση. Μέχρι την τελευταία του αναπνοή «έκλαιε πικρώς» για τις αμαρτίες του και θεωρούσε τον εαυτό του κατώτερο όχι μόνον από τους ανθρώπους, αλλά και από αυτήν την άλογη κτίση. «Η συναίσθησις της αμαρτίας ημών είναι μέγα δώρον του Ουρανού, μεγαλύτερον και της οράσεως των αγγέλων... Η μετάνοια είναι ανεκτίμητον δώρον προς την ανθρωπότητα... Δια της μετανοίας συντελείται η θέωσις ημών. Τούτο είναι γεγονός ασυλλήπτου μεγαλείου» (Αρχιμ. Σωφρονίου, Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστι, σελ. 40 και 46). Ο Μωυσής αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο το ανεκτίμητο αυτό δώρο και έφθασε στην θέωση, στην όραση του Θεού.

Απολυτίκιον

Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τῶν παθῶν καταλείψας Πάτερ τὴν Αἴγυπτον, τῶν ἀρετῶν ἐν τῷ ὄρει ἀνῆλθες πίστει θερμή, τὸν Σταυρὸν τὸν τοῦ Χριστοῦ ἄρας ἐπ' ὤμων σου, καὶ δοξασθεῖς περιφανῶς τύπος ὤφθης Μοναστῶν, Μωσῆ Πατέρων ἀκρότης, μεθ' ὧν ἀπαύστως δυσώπει ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή