ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δύο ταπεινοί γέροντες ανακηρύχθηκαν νέοι Άγιοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Δύο ταπεινοί γέροντες ανακηρύχθηκαν νέοι Άγιοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανακηρύχθηκαν δύο νέοι άγιοι. 

Στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας προστέθηκαν ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης και ο ιερομόναχος Γερβάσιος Παρασκευόπουλος με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά την ανακήρυξη των δύο ταπεινών γερόντων, του Όσιου Αθανάσιου και του Άγιου Γερβάσιου, στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της αγιοκατάταξής τους.

Ο Αθανάσιος Χαμακιώτης θα γιορτάζεται στις 17 Αυγούστου και στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του.

Ποιοι είναι είναι ο Αθανάσιος Χαμακιώτης και ο Γερβάσιος Παρασκευόπουλος

Ο πατήρ Αθανάσιος υπήρξε επί πολλά χρόνια εφημέριος του ιστορικού Ιερού Ναού Παναγίας Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι και ιδρυτής του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως Αττικής.

Γεννήθηκε το 1891 σε ένα μικρό ορεινό χωριό των Καλαβρύτων, την Τουρλάδα. Δεκαπέντε ετών έγινε δόκιμος μοναχός στην Αγία Λαύρα και έπειτα από επταετή δοκιμασία και αφού τελείωσε την Ιερατική Σχολή Άρτης, έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Στα 25 του χειροτονήθηκε διάκονος και σε ηλικία 30 ετών πρεσβύτερος. ο 1936 διορίστηκε εφημέριος στην Παναγία Νερατζιώτισσα, στο Μαρούσι, όπου διακρίθηκε στο φιλανθρωπικό του έργο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε σε ένα μικρό μοναστήρι στην Παναγιά τη Φανερωμένη, που είχε φτιάξει ο ίδιος στη Ροδόπολη Αττικής.

Ο γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος είχε διατελέσει ηγούμενος της μονής Γηροκομείου Πατρών και πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Αρκαδίας, στη Γρανίτσα (Νυμφασία σήμερα) το 1877. Ορφάνεψε από μητέρα και βρήκε παρηγοριά στο μοναστήρι της Κερνίτσας, κοντά στο χωριό του. Κατόπιν μετέβη στην Πάτρα και έγινε προστάτης του Μητροπολίτη Πατρών Ιεροθέου Μητροπούλου του Αρκάδος. Εκοιμήθη ανήμερα των Αγίων Αποστόλων το 1964