ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Λακωνία: Αποκτά μουσείο-σκευοφυλάκιο η Μονή Τεσσαράκοντα

Λακωνία: Αποκτά μουσείο-σκευοφυλάκιο η Μονή Τεσσαράκοντα

Έγινε πράξη το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μουσείου-σκευοφυλακίου στην ιστορική μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στον Πάρνωνα.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιου Πελοποννήσου η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση οριστικής μελέτης, εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου Μουσείο-Σκευοφυλάκειο Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων».

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου αποτελεί όραμα ζωής για την αδελφότητα της μονής εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς το μοναστήρι διαθέτει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά με ιερά κειμήλια, μνημεία και ιστορικά αρχεία, τα οποία αναζητούν την κατάλληλη στέγη.

Σε δηλώσεις της, η κ. Τζανετέα τόνισε ότι «το συγκρότημα της Μονής των Αγ. Τεσσαράκοντα αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Η δημιουργία του προτεινόμενου Μουσείου θα συμβάλει στην ανάδειξη της πλούσιας συλλογής μεταβυζαντινών κινητών μνημείων, λειτουργικών αντικειμένων και μνημείων του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού που φυλάσσεται στη Μονή, θα διασφαλιστεί η προστασία της και θα γίνει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό».

Σχετικές ειδήσεις