ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κέρκυρα: Με λαμπρότητα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου

Κέρκυρα: Με λαμπρότητα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου

Με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών, ντόπιων και ξενιτεμένων που τα καλοκαίρια επιστρέφουν στο νησί και τα πατρογονικά τους, εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Κέρκυρα.

Ξεχωριστά έθιμα «ντύνουν» τη γιορτή, ενώ σε όλο το νησί γίνονται πανηγύρεις. Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λιτανεύονται Επιτάφιοι στο ιστορικό μοναστήρι της Πλατυτέρας, στις περιοχές του Μαντουκιού, των Μαμάλων, του Ποταμού, των Κοινοπιαστών, στο κέντρο της πόλης, όπου γιορτάζει η Παναγία η Μανδρακίνα, και σε μοναστήρια όπως η Υψηλή και η Μυρτιώτισσα, και στους Παξούς που γιορτάζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι των Βελιανιτών.

Στην περιοχή Μαντούκι της Κερκύρας, που είναι ένα προάστιο της πόλης, κάθε χρόνο οι Κερκυραίοι αλλά και οι ξένοι συμμετέχουν στην περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου του ιερού ναού της Παναγίας της Ελεούσης. Οι γυναίκες της ενορίας μάλιστα, στολίζουν τον επιτάφιο, με εκατοντάδες πολύχρωμες κορδέλες. Ένα έθιμο μοναδικό στην Ελλάδα που συμβολίζει την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους.

Μεταξύ των προαστίων Αγίου Ρόκκου και Μανδουκίου, στην πόλη της Κέρκυρας, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Πλατυτέρας. Στη Μονή, σώζονται πολλές δωρεές. Εκεί υπάρχουν οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, πατέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αυγουστίνου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη και του ιδίου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Επίσης στη Μονή υπάρχουν οι τάφοι του ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Φώτου Τζαβέλλα, του Ανδρέα Μουστοξύδη, άλλων επωνύμων προσώπων του 19ου αιώνα μ.Χ., των περισσοτέρων Μητροπολιτών Κερκύρας μετά την ανασύσταση του επισκοπικού θρόνου και των περισσοτέρων αδελφών της Μονής.

Στο ορεινό χωριό του Σταυρού, 13 χλμ μακριά από την Κέρκυρα, γιορτάζει ο Ιερός Ναός της Kοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγιάς Μαρίας. Οι προετοιμασίες του τοπικού συλλόγου ξεκινούν από νωρίς το πρωί της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 14 Αυγούστου, όπου μαζεύονται «εθελοντές» και κάνουν πρακτικές εργασίες.

Μαγειρεύεται υπαίθρια η παραδοσιακή «ορφανή μακαρονάδα» χωρίς κρέας, που προσφέρεται δωρεάν στους προσκυνητές το βράδυ.

Στη δυτική Κέρκυρα γιορτάζει η Ιερά Μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας κτίστηκε, σύμφωνα με μία παλαιά επιγραφή που έχει στην είσοδό του, το 1228. Όμως η ιστορική έρευνα εντοπίζει την αρχή της ύπαρξής του στα μέσα του 15ου αι. Αφορμή για τη δημιουργία του δόθηκε, όπως διασώζει η παράδοση, με την εύρεση της εικόνας με τη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το όνομα «Παλαιοκαστρίτισσα» πήρε η Ι. Μονή από ένα φυσικό κάστρο το οποίο χρησίμευε ως προμαχώνας της τότε κατοικημένης περιοχής.

Στη Λευκίμμη γιορτάζει η Παναγία της Κυράς των Αγγέλων. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική βιογραφία ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» κτίστηκε το 1696 μ.Χ. από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια. Στη συνέχεια εκτός από τον ιερό ναό κατασκευάστηκαν και άλλα οικήματα, στα οποία βρήκαν ανακούφιση και φιλοξενία πολλοί άρρωστοι, από την αρρώστια της εποχής την πανώλη που πραγματικά υπήρξε μάστιγα για πολλούς ανθρώπους.

Στις Μαγουλάδες γιορτάζει η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψηλής Μαγουλάδων. Βρίσκεται στην περιοχή Μαγουλάδων της βόρειας Κέρκυρας. Είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες Μονές της Κέρκυρας. Η αρχή της ανάγεται στο πρώτο τέταρτο του 10ου αι. Με την πάροδο του χρόνου η Μονή γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής και συνδέθηκε με την τοπική κερκυραϊκή ιστορία. Η άλλοτε μεγάλη περιουσία της, η βιβλιοθήκη, τα ιερά κειμήλια, τα μετόχια και οι ναοί της, δίδουν μια ελάχιστη εικόνα της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της. Η Μονή, λόγω της σημασίας και της σπουδαιότητας του αρχιτεκτονικού της συνόλου και των κειμηλίων που φυλάσσει, έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Παξοί ή το νησί της Παναγιάς

Μέσα στο λιμάνι του Γάιου που είναι και η πρωτεύουσα των Παξών βρίσκονται δύο νησάκια. Ο Άγιος Νικόλαος και η Παναγιά. Το νησάκι της Παναγιάς, το οποίο οι ντόπιοι το αποκαλούν και νησάκι της Μαντόνα, δεσπόζει το Μαναστήρι της Παναγιάς των Βελλιανιτών. Το μοναστηράκι περικλείεται από έναν ολόλευκο τοίχο που προσδίδει μια ξεχωριστή ομορφιά.

Σχετικές ειδήσεις