ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Λιτανεία της εικόνας της Αγίας Σοφίας στα σοκάκια του Ναυπλίου

Λιτανεία της εικόνας της Αγίας Σοφίας στα σοκάκια του Ναυπλίου

Eορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε την παραμονή χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η θεία λειτουργία Ιερουργούντος του Ιερέως Διονυσίου Ταμπάκη και μετά το πέρας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά σοκάκια του Ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης.

Βρίσκεται στην συνοικία Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

πηγη ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ