ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σύγκληση της συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σύγκληση της συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στην Tακτική της Σύγκληση συνέρχεται από την Τρίτη 6 έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΙΣΙ), στο Συνοδικό Μέγαρο (Ιασίου 1, Αθήνα).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί της Τρίτης, 6 Οκτωβρίου, 6:30 - 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, από το νεώτερο τη τάξει μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της συνεδρίασης με εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πρόεδρος της ΙΣΙ, θα προσφωνήσει τους συνοδικούς συνέδρους, θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει μητροπολίτης από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και θα γίνει η εκλογή των μελών της από αρχιερείς Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των Εκθέσεων Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2014-2015 από τους προέδρους αυτών και θα διεξαχθεί συζήτηση. Μετά το διάλειμμα θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2016-2019 (άρθρο 10 του Νόμου 590/1977) και θα πραγματοποιηθεί η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων. Την επομένη, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 9:00, θα γίνει η ανάγνωση και η επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Συνεδρίας.

Εν συνεχεία, θα παρουσιασθούν οι εισηγήσεις α) του μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα με θέμα «Το Μεταναστευτικόν Πρόβλημα: ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού» και β) του μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημητρίου με θέμα «Το Δημογραφικόν Πρόβλημα». Μετά το διάλειμμα θα διεξαχθεί συζήτηση επί των δύο εισηγήσεων. Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, στις 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν, θα παρουσιασθούν οι εισηγήσεις των α) μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την ενότητα του ελληνικού λαού σήμερον» και β) μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου με θέμα «Η θεολογική κρίσις σήμερον και αι επιπτώσεις αυτής εις την καθημερινότητα της εκκλησιαστικής ζωής». Ύστερα από κάθε εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ' αυτής.

Τέλος, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου θα γίνει κατ' αρχάς η ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και και Σταγών, στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Σχετικές ειδήσεις