ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Παναγία Βηματάρισσα από την Μονή Βατοπεδίου στην Κίσαμο

Η Παναγία Βηματάρισσα από την Μονή Βατοπεδίου στην Κίσαμο

Η Κίσαμος δέχθηκε την ευλογία της ελεύσεως αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Βηματαρίσσης εκ της Μονής Βατοπεδίου.

Την Εικόνα μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, με μέλη της συνοδείας του.

Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Κισάμου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Δημάρχου της πόλεως κ. Θ. Σταθάκη, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μετά την λιτάνευση στην πόλη της Κισάμου, με την συμμετοχή και νέων με τις μηχανές τους, η Εικόνα εναποτέθηκε εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου και ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Αμφιλοχίου.

Στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ δια τον πνευματικό αυτό θησαυρό, αναφέρθηκε εις την ιστορία της Εικόνος και την θαυματουργική διάσωση Της υπό των Αράβων (10ος αιω).

«Εξήλθατε από το ηγιασμένον Καθολικόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εισέρχεσθε εις έναν άλλον Ναόν, και αυτόν του Ευαγγελισμού, δια να μας μεταφέρετε άγγελμα χαρμόσυνον, αυτό της ελεύσεως και εγκαταστάσεως του αντιγράφου της Παναγίας της Κητορίσσης, του πολυτιμοτάτου τούτου θησαυρίσματος δια τον τόπον της ασκήσεως σας, και την –από τούδε και στο εξής- πηγήν ευλογίαας, αγιασμού και πανσθενουργού αρωγής δι΄ όλους εμάς», σημείωσε ο Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, αναφερόμενος εις τον Γέροντα Εφραίμ.

Αντιφωνώντας ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου εξέφρασε την χαρά του δια το γεγονός της ελεύσεως της Ι. Εικόνος εις την έδρα της Μητροπόλεως Κισάμου ως επίσης και εις τα θαυμαστά γεγονότα που επιτελεί η Παναγία Βηματάρισσα σε πλήθος πιστών που επικαλούνται της Χάρι Της, αλλά και εις την ανάγκη που έχει η Πατρίδα μας από την σκέπη και προστασία Της.

Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

Ο χοροστατών Αρχιερεύς, με λόγο μεστό και θεολογικό, ομίλησε αναφερόμενος στην σχέση λογικής και πίστης και εις τον εορτάζοντα Άγιο Αμφιλόχιο Επίσκοπο Ικονίου, ευχόμενος εις τον επιχώριο Ποιμενάρχη ο οποίος άγη τα ονομαστήρια του.

Του Εσπερινού ακολούθησε η απονομή του Σταυρού του Αποστόλου Τίτου στον κ.Λομπάνωφ Ολέγκ, Ρώσο την καταγωγή, ο οποίος και ανέλαβε την δαπάνη επενδύσεως της Ιεράς Εικόνος, ως έκφραση ευχαριστίας εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη, οι οποίοι κατέφθασαν στην Κίσαμο δια να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας και να καταθέσουν ενώπιον της Σεπτής μορφής Της τα αιτήματα και παρακλήσεις των.

Σχετικές ειδήσεις