ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Δεν θα χαρίσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Δεν θα χαρίσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους

Το μήνυμα προς όλους τους πρόσφυγες είναι πως η κατεχόμενη γη, τα σπίτια και οι περιουσίες ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και δεν πρόκειται να χαριστούν στους Τούρκους, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αποκαλύπτοντας ότι η Αρχιεπισκοπή έχει προχωρήσει στη σύσταση εκκλησιαστικών επιτροπών σε όλες της ενορίες της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, ώστε να είναι έτοιμη σε περίπτωση λύσης.

Στόχος των επιτροπών αυτών, όπως εξήγησε, είναι να προωθήσουν τις προσπάθειες συντήρησης κατεχόμενων εκκλησιών.

Μιλώντας στα μέλη των επιτροπών, κατά την κοπή της βασιλόπιττας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας ξεκαθάρισε πως αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουν (οι Τούρκοι) είτε όχι, οι πρόσφυγες θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους.
«Κι εάν, οι Τούρκοι δεν συγκατανέυσουν, τότε οι πρόσφυγες θα τα πάρουν πίσω μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων», συμπλήρωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι αποτελεί επιθυμία όλων η λύση. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η λύση δεν είναι εφικτή, όσο διατηρούνται οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας και ο στόχος για τουρκικό κράτος στην Κύπρο.
Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αγωνιστεί για λειτουργική λύση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα υποχωρήσει σε λύση, η οποία να μην φέρνει λειτουργικό κράτος.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Σχετικές ειδήσεις