ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πατριάρχης Μόσχας: Η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν είναι Οικουμενική. Δεν πάμε για ένωση με μη Ορθόδοξους

Πατριάρχης Μόσχας: Η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν είναι Οικουμενική. Δεν πάμε για ένωση με μη Ορθόδοξους

"Εμείς δεν αποκαλούμε Οικουμενική την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σε αντίθεση με τις αρχαίες Οικουμενικές Συνόδους, δεν καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με δογματικά θέματα. Ούτε καλείται να εισάγει καμία καινοτομία στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και την κανονική τάξη της. Παρ 'όλα αυτά, μπορεί, εάν προετοιμασθεί σωστά, να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην εδραίωση της ενότητας και της συνεργασίας"...

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων προς την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Τόνισε επίσης ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να χαρακτηριστεί πανορθόδοξη μόνο εάν οι εκπρόσωποι όλων των αναγνωρισμένων Αυτοκέφαλων Ορθόδοων Εκκλησιών λάβουν μέρος σε αυτή, όπως διαβάζουμε στο agioritikovima.gr.

"Δεν πάμε για ένωση με μη Ορθοδόξους"

Σε άλλο σημείο δε τόνισε πως μια εκ των βασικών αρχών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εγκρίθηκε στο Σαμπεζυ και αφορά στις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με μη-ορθόδοξες εκκλησίες. Οπως είπε στο έγγραφο που εγκρίθηκε αναφέρεται πως "θα πρέπει να βασίζεται στην ταχύτερη δυνατή και πιο σωστή διευκρίνιση όλων των εκκλησιολογικών θέεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά θέματα διδασκαλίας για την μυστήρια, την επιείκεια, την ιεροσύνη και την αποστολική διαδοχή στο σύνολό της".

Σε ένα ξεχωριστό σημείωμα αναφέρει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ συμμετέχει στις εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, «δεν αποδέχεται την ιδέα της «ισότητας των ομολογιών» και δεν μπορεί να αντιληφθεί την ενότητα της Εκκλησίας ως κάποια δια-ομολογιακές συμβιβασμού" .

«Σίγουρα, δεν είναι ένωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους μη Ορθόδοξους, δεν αναφέρεται καν στο έγγραφο», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σχετικές ειδήσεις