ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Έκτακτη Ιεραρχία για Πανορθόδοξη και Θρησκευτικά - «Χοντραίνει» η κόντρα με Φανάρι και κυβέρνηση

Έκτακτη Ιεραρχία για Πανορθόδοξη και Θρησκευτικά - «Χοντραίνει» η κόντρα με Φανάρι και κυβέρνηση

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα επιλέγει η Εκκλησία της Ελλάδος αφού στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Η Ιεραρχία αναμένεται να εξετάσει και το ζήτημα της Πανορθόδοξης Συνόδου μετά την αντιπαράθεση Αθήνας-Φαναρίου και την απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τη Γενεύη, αλλά και το ζήτημα των Θρησκευτικών, αφού κατά πως φαίνεται οι συστάσεις της ΔΙΣ προσφάτως προς το υπουργείο Παιδείας κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων και επιβάλλεται δραστικότερη αντιμετώπιση! Επίσης η Ιεραρχία θα εκλέξει νεο Μητροπολίτη Καρπενησίου. Κατά τα λοιπά η σημερινή ΔΙΣ ασχολήθηκε με το προσφυγικό.

Αναλυτικά:

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την χθεσινή και την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά των προηγουμένων Συνεδριών.

Ακολούθως αποφάσισε όπως η μέλλουσα να συγκληθεί Έκτακτος Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερωθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό για τη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γενεύη και για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, καθώς και από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων, στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ενημέρωσαν την Δ.Ι.Σ. για τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη, στον οποίο επέδωκαν επιστολή περιέχουσα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Κατόπιν αναγνώσθηκε η κατατεθείσα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ Έκθεση πεπραγμένων της Υψηλού Επιπέδου Συναντήσεως των Ηνωμένων Εθνών περί του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, η οποία συνδιοργανώθηκε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, μετά από πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων. Στη διημερίδα αυτή, που είχε ως κεντρικό θέμα την εξεύρεση λύσεων στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα του μεγάλου προσφυγικού κύματος που πλήττει την Ευρώπη, και πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2016, παρακάθησαν: η Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), η UNISEF και το Παγκόσμιο Ταμείο Ανθρωπίνων Πόρων (UNFPA) μαζί με εκπροσώπους της Γερμανικής, Σουηδικής, Βρετανικής, Γαλλικής, Ουγγρικής, Ιταλικής και Ελληνικής Κυβερνήσεως. Στη συνάντηση αυτή ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κεντρικό πρόσωπο της διημερίδας υπήρξε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης κ. Thomas De la Maizière, ο οποίος και ανέπτυξε στην ομιλία του τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της την προσφυγική και μεταναστευτική ροή. Η Πρόεδρος της Υπάτης Αρμοστίας Προσφύγων Ms. Janice Marshal αναφέρθηκε στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που παρατηρείται στις εισόδους των προσφύγων και κάνοντας λεπτομερή αναφορά για τη χώρα μας τόνισε την άριστη σχέση της με την Ελληνική Εκκλησία και τους διάφορους Οργανισμούς Αυτής (Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, τοπικές Μητροπόλεις των σχετικών περιοχών και άλλες υπηρεσίες).

Στην Έκθεσή του ο Σεβασμιώτατος κάνοντας αναφορά στην παρουσίαση από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το δυστυχέστερο όλων βεβαίως τυγχάνει η τραγική διαπίστωση των εμπεριστατωμένων στοιχείων που παρουσιάστηκαν αναφορικά με την γηραιά μας ήπειρο.

Το έτος 2050, έχουν προβλέψει μείωση του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά 120% από την στιγμή που από τα 450.000.000 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου σήμερα, θα έχουν απομείνει μόλις 310.000.000, γεγονός το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις και πραγματικότητες. Μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ο κυνισμός με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα ως άνω στοιχεία. Τα συνέδεσαν μάλιστα με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κάθε χώρας, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται η αδυναμία των ταμείων να συντηρήσουν πολλούς υπερήλικες συνανθρώπους μας.

Η διαπίστωσή τους λοιπόν ήταν ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη το προσφυγικό ρεύμα, και όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, ακόμα και αν δεν υπήρχε η συριακή έξοδος έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει μία παρόμοια. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς τον κυνισμό, όπως και προανέφερα, αλλά και την μεγάλη αλλαγή που ετοιμάζεται να βιώσει η Ευρώπη εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του υψηλού βιωτικού επιπέδου που σαφώς αποτρέπει την ‘’ταλαιπωρία’’ των νέων οικογενειών. Είναι δύσκολο για μία σύγχρονη οικογένεια να επιλέξει την απόκτηση περισσοτέρων του ενός τέκνου, γεγονός τελείως αντίθετο με ό,τι παρατηρείται στις αντίστοιχες ισλαμικές οικογένειες. Ο Οργανισμός Μετανάστευσης ζήτησε από τους εκπροσώπους των θρησκειών να βοηθήσουν στην διαδικασία ενσωμάτωσης».

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Πηγή: ekklisiaonline.gr