ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Αγ. Διονύσιο Αρεοπαγίτη παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Αγ. Διονύσιο Αρεοπαγίτη παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάστηκε σήμερα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Στην Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Επίσης συλλείτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Σάμου κ. Ευσέβιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καστορίας Σεραφείμ, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Σερρών κ. Θεολόγος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Όσοι καταδικάστηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους, δηλαδή οι Αρειανοί , οι Νεστοριανοί, οι Μονοφυσίτες και οι Μονοθελήτες από τους οποίους οι Ισλαμιστές προσέλαβαν διάφορα χριστιανικά στοιχεία. Ο αναπτυσσόμενος τότε Ισλαμισμός επιρρεασμένος στο θέμα αυτό απο τους αιρετικούς χριστιανούς απέβαλλε την κατασκευή των εικόνων. Έτσι στο κοράνιο γίνεται αναφορά στο Χριστό ως Λόγο Του Θεού, όχι όμως ως Υιό Του Θεού και θεσπίζεται το ανεικόνιστο.''

"Το κοράνιο απαρτίστηκε από στοιχεία προ ισλαμικά, ιουδαϊκά αλλά και τον αιρετικό χριστιανισμό μαζί και με άλλα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι ο ισλαμισμός στην αρχή δεν παρουσιάστηκε ως μια ιδιαίτερη θρησκεία, αλλά ως αίρεση του Χριστιανισμού. Οι αιρετικές χριστιανικές απόψεις εναντίον των ιερών εικόνων πέρασαν και στην ισλαμική θρησκεία, γι' αυτό και απαγορεύεται η κατασκευή εικόνων του Θεού και τιμωρούνται οι ποιηταί εικόνων'' συμπλήρωσε κ. Ιερόθεος.

KyriakiOrthodoxias201 1

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας συνδέει την θεολογία με την ιστορία, και δείχνει την διαφοροποίησή της από τον δυτικό ορθολογισμό και τον ανατολικό μυστικισμό. Η Ορθόδοξη Θεολογία είναι μια σταθερή δύναμη στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο και ανισόρροπο κόσμο με τις σκληρές ιδεολογίες και με τους μισαλλόδοξους θανατισμούς.''

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου υπογράμμισε: ''Η Κυριακή της Ορθοδοξίας απόρριψη μισαλλοδοξίας, αποβολή της υποκρισίας, έκφραση της Ουράνιας Βασιλείας, βίωση της δοξαστικής παρουσίας, μεταμόρφωση της ιστορίας, εικόνα της ουράνιας Θείας Λειτουργίας, αγιογράφιση της φωτεινής και ανεκφράστου κοινωνίας, της ένδοξης συνοδικής ευχαριστίας, της ουράνιας εκκλησιαστικής Ιεραρχίας.

Τέλος να αναφερθεί ότι στην συνοδική Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και πλήθος πιστών.

πηγη romfea.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων