Ιερώνυμος προς τη νέα τάξη πραγμάτων: Αυτές είναι 16 επιδιώξεις σας!

Ιερώνυμος προς τη νέα τάξη πραγμάτων: Αυτές είναι 16 επιδιώξεις σας!

Eνας φάκελος στις θυρίδες των βουλευτών στο Κοινοβούλιο με αποστολέα τον «Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο» προκάλεσε έκπληξη και συζητήσεις.

Ανοίγοντας το φάκελο οι βουλευτές έβρισκαν ένα βιβλίο και ένα φυλλάδιο. Το βιβλίο, που έγραψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, έχει τίτλο «Η απάντηση της Εκκλησίας στα μυθεύματα του αντικληρικαλιστικού λαϊκισμού» και έρχεται σε απάντηση βιβλίου του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Το φυλλάδιο είναι της Ιεράς Συνόδου και παραθέτει, αναλυτικά, το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Μόνο το 2015, 3.739 δομές Φιλανθρωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δαπάνησαν 126.316.801,73 ευρώ, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Με την κίνησή του αυτή, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν απαντά απλώς σε ένα βιβλίο με τις απόψεις του οποίου δεν συμφωνεί. Βρίσκει την ευκαιρία να εκθέσει τις θέσεις της Εκκλησίας στο θέμα των σχέσεών της με την Πολιτεία, και μάλιστα να τις κοινοποιήσει στα μέλη του Κοινοβουλίου.
«Επιχειρείται», σημειώνει στον πρόλογο του 86σέλιδου βιβλίου, «ο λεγόμενος χωρισμός ‘Κράτους και Εκκλησίας’, όταν στην πραγματικότητα αυτό λειτουργεί ως διαχωρισμός ‘Έθνους και Εκκλησίας’ που προσβάλλει την ίδια την αυτοσυνειδησία του Έθνους και της Πατρίδος μας».

Και παραθέτει στη συνέχεια τις 16 «απώτερες επιδιώξεις», όπως τις αναφέρει, των αντιπάλων της Εκκλησίας:

-Η μη ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιες υπηρεσίες.

-Η κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής.

-Η δημιουργία ενός ‘θρησκευτικού νομικού προσώπου ως μοναδικού φορέα της συλλογικής θρησκευτικής δράσης’.

-Η κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των θρησκευτικών κοινοτήτων.

-Η μετατροπή της Εκκλησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και των εξαρτώμενων από αυτήν νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η εξομοίωσή τους δηλαδή, γράφει ο κ. Ιερώνυμος «με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τους συλλόγους κ.λ.π.».

-Η κατάργηση του Γραφείου της Ναοδομίας.

-Η σταδιακή μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε θρησκειολογικό.

-Η ιδιωτικοποίηση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

-Η κατάργηση του Θρησκευτικού Όρκου.

-Η μη συμμετοχή θρησκευτικών λειτουργών σε ορκωμοσίες, που πραγματοποιούνται σε δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

-Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως υποχρεωτικού.

-Η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα, τίτλους σπουδών ή βεβαιώσεις δημόσιας αρχής.

-Η δημιουργία διακεκριμένου χώρου πένθους και αποχαιρετισμού για την καύση των νεκρών.

-Η μετονομασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας με την ταυτόχρονη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας και της Γενικής Διεύθυνησης Θρησκευμάτων.

-Η κατάργηση των οργανικών θέσεων ιερέων, και των αντίστοιχων υπηρεσιακών μονάδων στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τα σωφρονιστήρια.

-Η κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων που ισχύουν σήμερα, π.χ. του νόμου 590/1977 (που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος) και άλλων νόμων.