ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αποστολή Newsbomb.gr στον Πανάγιο Τάφο: Τι «απειλεί» το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού

Αποστολή Newsbomb.gr στον Πανάγιο Τάφο: Τι «απειλεί» το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού

Την πρόοδο των εργασιών της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου παρουσίασε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και στους εκπροσώπους των Καθολικών και των Αρμενίων, η κ. Τώνια Μοροπούλου.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ

Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Κάτια Τσιμπλάκη

Η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει αναλάβει την αποκατάσταση του σπουδαιότερου μνημείου του Χριστιανισμού, μίλησε για το άνοιγμα των φατνωμάτων, τις επεμβάσεις που έχουν γίνει αλλά και για τα υποστυλώματα από τιτάνιο που τοποθετήθηκαν. Η κ. Μοροπούλου εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα υγρασίας που αντιμετωπίζει το μνημείο.

Οι μελέτες που έχουν γίνει στον υπόγειο χώρο και στις σήραγγες κάτω από τον Πανάγιο Τάφο, δείχνουν ότι τροφοδοτείται συνεχώς με υγρασία και ότι τα θεμέλιά του έχουν υποστεί μεγάλη φθορά.

Η κ. Μοροπούλου τόνισε την ανάγκη να παρακολουθεί στενά η ομάδα της πέντε χρόνια μετά την αποπεράτωση των εργασιών, το περιβάλλον του υπόγειου χώρου.

Πρότεινε δε, τη δημιουργία ενός υπόγειου συστήματος που θα διαχειρίζεται τα υπόγεια ύδατα και θα αντλεί την υγρασία.

Η κ. Μοροπούλου εξήγησε επίσης, ότι έγινε συντήρηση των μαρμάρων και με την αποκατάσταση της τοιχοποιίας αναδείχθηκε το αρχικό τους χρώμα.

Εκτός όμως από τις τεχνικές εργασίες παρουσιάσθηκαν και τα οικονομικά δεδομένα. Με βάση τον μέχρι σήμερα προϋπολογισμό, το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 3.360.000 ευρώ.

Το Newsbomb.gr μίλησε με τους εκπροσώπους των Καθολικών και των Αρμενίων, δηλαδή των άλλων δύο χριστιανικών δογμάτων που έχουν δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Υπογράμμισαν δε ότι η από κοινού συμφωνία για την αποκατάσταση του σπουδαιότερου μνημείου του Χριστιανισμού, στέλνει μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το Πάσχα του 2017.

Σχετικές ειδήσεις