ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Εκκλησία της Ελλάδος «ντύνει» το σκήνωμα της Αγίας Ελένης - Δείτε το βυζαντινό ένδυμα

Η Εκκλησία της Ελλάδος «ντύνει» το σκήνωμα της Αγίας Ελένης - Δείτε το βυζαντινό ένδυμα

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης, της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου και το Τίμιο Ξύλοέρχονται στην Αθήνα από τις 14 Μαίου έως τις 15 Ιουνίου 2017 - Δείτε τη φούστα και τα ενδύματα της Αγίας Ελένης στο gallery του Newsbomb.gr

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Η «Αποστολική Διακονία», ο οργανισμός που ασχολείται με τη διοργάνωση του ιεραποστολικού και μορφωτικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε δύο ολόκληρα χρόνια τις επαφές με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, προκειμένου να μεταφέρει το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης στην Ελλάδα.

Η αφορμή δόθηκε με τη συμπλήρωση 80 ετών από τη δράση και την προσφορά της Αποστολικής Διακονίας. Και το σύνθημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεταφορά του ιερού σκηνώματος που έχει επικοινωνήσει στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι: «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».

20170124 104030

Ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος. Πηγή: Newsbomb.gr

Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος επιμελήθηκε το σχεδιασμό και κάλυψε τη δαπάνη του επιβλητικού πορφυρού βυζαντινού ενδύματος το οποίο προσφέρθηκε στο σκήνωμα, ειδικά για τη μεταφορά του στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.

Η Αποστολική Διακονία έχει ήδη αποστείλει προσκλήσεις για την υποδοχή του σκηνώματος στους Προέδρους της Δημοκρατίας και στους Πρωθυπουργούς όλων των Ευρωπαϊκών Χωρών, σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, στους δημάρχους των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης καθώς και στους βασιλικούς οίκους.

Agia Eleni 768x843

Στην επίσημη τελετή υποδοχής της Ιερού Σκηνώματος, το οποίο θα μεταφερθεί με ειδική πτήση από τη Βενετία, θα είναι παρών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παραθέσει επίσημο γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους.

Το φυλλάδιο που εξέδωσε η Αποστολική Διακονία για την υποδοχή του σκηνώματος της Αγίας Ελένης και του Τιμίου Ξύλου από τη Βενετία.

Το Τίμιο Ξύλο και το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης, θα παραμείνουν στον Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής (κοντά στο Αιγάλεω), από 14 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2017.

Επίσης, για την ενημέρωση των πολιτών που επιθυμούν να προσκυνήσουν, η Αποστολική Διακονία έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα agiaeleni.gr. Στην ιστοσελίδα, υπάρχουν πληροφορίες για την πρόσβαση στο ιερό προσκύνημα, σύνδεσμοι για τις τελετές που θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου και πληροφορίες για το σκήνωμα.

Ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος και γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr επισημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος φέρνει το ιερό σκήνωμα όχι μόνο για προσκυνηματικούς λόγους αλλά και για να αναδείξει την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης.

20170124 104409

Όλοι όσοι εργάσθηκαν για την μεταφορά του Τιμίου Ξύλου και του σκηνώματος από τη Βενετία στην Αθήνα.

Και αυτό, γιατί όπως εξηγεί η Αγία Ελένη είναι η πρώτη Χριστιανή Αυτοκράτειρα, η οποία με το γιο της Μέγα Κωνσταντίνο, άλλαξαν το ρου της ιστορίας. "Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει η Αγία Ελένη... Ο κόσμος θέλει να δώσει ένα μήνυμα, ότι διατηρεί στην καρδιά του πνευματικές αντιστάσεις. Είναι ένας χώρος ελπίδας (σ.σ το προσκύνημα) για εκείνον», λέει χαρακτηριστικά ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Eξετάσεις έδειξαν ότι το σκήνωμα ανήκει στην Αγία Ελένη

Το 1929 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπως εξηγεί ο επίσκοπος Φαναρίου στο Newsbomb.gr, προχώρησε στην κανονική αναγνώριση του σκηνώματος. Τί σημαίνει αυτό πρακτκά; Ότι δηλαδή εκπρόσωποι της Εκκλησίας και ιατροί εξέτασαν τα ιερά λείψανα και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για το λείψανο μιας γυναίκας η οποία πέθανε σε μεγάλη ηλικία (η γυναίκα πέθανε στην ηλικία των 80 ετών) από φυσικά αίτια.

H τελετή υποδοχής

Στις 14 Μαΐου 2017 στο ναό του ναού του Αγίου Μάρκου στη Βενετία θα γίνει η τελετή παράδοσης του Ιερού Σκηνώματος. Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης θα μεταφερθεί με ειδική πτήση. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει την ίδια μέρα στις 18.30.

Αποστολική Διακονία

Η Αποστολική Διακονία μετρά 80 χρόνια ζωής και είναι ο επίσημος εκδοτικός, πολιτιστικός, κατηχητικός και κοινωνικός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει δικό της τυπογραφείο και εκδίδει βιβλία με την πώληση των οποίων συντηρεί το ιεραποστολικό της έργο.

Εμπλουτίζει βιβλιοθήκες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διασπορά. Διαδίδει το λόγο του Θεού, χτίζει σχολεία, μικρές νοσοκομειακές μονάδες στην Αφρική και επιδοτεί μηνιαίως τους 600 ιθαγενείς κληρικούς που διακονούν σε κάθε γωνιά της Γης το έργο του Θεού. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο έργο της περιλαμβάνεται και η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε 50 ρωμαιοκαθολικούς και ορθόδοξους που έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου στην Ελλάδα. Επίσης, τα τελευταία 4 χρόνια διδάσκει την Ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ο επίσκοπος Φαναρίου αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Αποστολική Βατικανή Βιβλιοθήκη προχωρά στην μνημειώδη έκδοση του μηνολογίου του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β’.

20170127 141815

Το φυλλάδιο σε τέσσερις γλώσσες

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων